Kultúra

Megint beperelték Mariah Carey-t az All I Want For Christmas Is You miatt

DON EMMERT / AFP
DON EMMERT / AFP

Ismét a szerzői jogok megsértésével vádolja egy amerikai zenész Mariah Carey-t a karácsony nem hivatalos himnuszának számító All I Want For Christmas is You miatt, húszmillió dolláros kártérítést követel – írja a Billboard.

Andy Stone már rutinosnak mondható Carey beperlése terén: tavaly júniusban fordult először bírósághoz a karácsonyi sláger miatt. Az indok akkor ugyanaz volt, mint most: Stone úgy véli, hogy Carey károsította őt és zenekarát. A Vince Vance művésznév alatt alkotó zenész 1989-ben a Vince Vance & the Valiantsszal adott ki egy azonos című dalt – öt évvel azelőtt hogy Carey megjelentette volna a karácsonyi időszak nem hivatalos himnuszát. A két dal közt a címen kívül semmilyen hasonlóság nincs, Stone szerint egészen Carey dalának megjelenéséig szerzeményük kifejezetten nagy sikerrel futott a karácsonyi időszakban. Aztán viszont jött 1994, az All I Want For Christmas Is You olyannyira tarolta le a karácsonyi slágerlistákat, hogy azóta is kitörölhetetlen onnan. Stone szerint ezzel károsította őt és a zenekarát, beperelte Carey-t, a dal társszerzőjét, Walter Afanasieffet, valamint a Sony Music Entertainmentet, kártérítésként 20 millió dollárt követelt. A férfi alig néhány hónappal később meggondolta magát, és arra kérte a bíróságot, ejtsék az ügyet.

Napra pontosan egy évvel később azonban Stone ismét perel: az ok ugyanaz, ismét 20 millió dollárt akar, ám ezúttal több részlet is kiderül, amelynek egy része személyesen Carey-t célozza. Stone azúttal igazi nagyágyút bízott meg a jogi képviselettel: Gerard P. Fox képviselte néhány évvel ezelőtt azt a két dalszövegírót, akik beperelték Taylor Swiftet a Shake It Off miatt, az a per végül közös megegyezéssel zárult. A Los Angeles-i bíróság számára benyújtott kereset szerint Stone és szerzőtársa, Troy Powers szerint Carey nemcsak megsértette a szerzői jogokat, hanem nyilvánosan hazudott a dal születésének körülményeiről. Emellett már a címbéli hasonlóságokon túlmutató hasonlóságokat is felfedezni vélnek: Stone szerint struktúrájában és egyes zenei elemekben is koppintotta dalát Carey. Az, hogy már nemcsak a címbéli hasonlóságra hivatkozik Stone jól mutatja, hogy tanultak a tavalyi ügyből: a dalcímek ugyanis nem jogosultak szerzői védelemre, így ennél többet kell majd bizonyítaniuk Stone-éknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik