Kultúra

Lenullázták a Szépírók Társasága támogatását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Miután tavaly már harmadára csökkentették a Szépírók Társasága támogatását, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalom Kollégiuma az idén úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül megszünteti a szervezet támogatását, ismertette a szervezet közleményét az Index.

A döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. Tagjaink: a könyvkiadásban, a recepcióban és az irodalom népszerűsítésében évente publikációk ezreivel jelen levő magyarországi és határon túli szerzők maradnak így önképviseleti lehetőség nélkül

– fogalmaz a Szépírók Társasága közleménye.

A szervezet már tavaly is adománygyűjtő kampányt indított, amikor csökkentették a támogatást. A Szépírók Társasága több kultúrpolitikai ügyben is megnyilvánult az idén: a társaság elnöke, Kukorelly Endre júniusban nyilvánosan bírálta az állami kulturális díjak odaítélését. Akkor úgy fogalmazott, hogy

még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban.

Később pedig a Szépírók Társasága is felsorakozott a Magyar Műfordítók Egyesülete (MEGY) által létrehozott Alternatív Tóth Árpád-díj mögé, miután mindkét szervezet szerint politikai döntés volt, hogy a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat a fideszes többségű I. kerületi önkormányzat Yann Casparnak ítélte oda, akinek a MEGY szerint műfordító munkássága szabad szemmel alig látható, viszont a Mandiner és a Hír TV munkatársaként rendszeresen fideszes és szélsőjobboldali propagandát terjeszt.

Az Index most az NKA döntése után megkereste többek között Háy János írót is (képünkön), aki így kommentálta a döntést:

Az NKA számtalan döntése felháborodást keltett immáron a konzervatív értékeket vallók körében is. Ez is közéjük tartozik. Nincs olyan idióta magyar író és irodalmár, aki azt gondolná, hogy jó egy hasznosan és felelősen működő szervezetet ellehetetleníteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik