Kultúra

Elkészült a sepsziszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítása

MTI / Kátai Edit
MTI / Kátai Edit
És végre megvalósult a Kós Károly által tervezett kapu is.

Megnyílt a felújított Székely Nemzeti Múzeum csütörtökön Sepsiszentgyörgyön – írja az MTI. Vargha Mihály igazgató a nyitóünnepségen elmondta: olyan múzeumot szeretnének, amely nemcsak az észhez, hanem a szívhez is szól, amely nemcsak a látogatókat, hanem az egész erdélyi magyar közösséget élteti, és a szabadidő minőségi eltöltésére is alternatívát kínál.

A legnagyobb magyar határon túli közgyűjtemény Kós Károly tervezte, 1911-1912-ben megvalósult székhelye négy év felújítás után nyitott meg újra. Az ünnepségen elhangzott, hogy a múzeumot alapító Csereyné Zathureczky Emília nemcsak vagyonát, gyűjteményeit hagyta örökül nemzettársaira, hanem a feladatot is, hogy ezt őrizni, óvni, gyarapítani kell.

Az igazgató köszöntőbeszédében elmondta: a felújítás újabb mérföldkő a múzeum történetében, hiszen a vízelvezető szerkezettől a tetőszerkezetig, az épületgépészettől a múzeumparkig minden megújult. Örvendetesnek nevezte, hogy a munkákat helyi cégekkel tudták megoldani, elkerülve a romániai uniós beruházásokra jellemző buktatókat. A munka dandárja persze csak ezután következik – mondta, a felújított termeket ugyanis meg kell tölteni tartalommal.

Pest-Buda Aukciósház A múzeum távlati képe egy százéves képeslapon.

Tamás Sándor, az intézményt fenntartó Kovászna megyei közgyűlés elnöke a múzeumot Székelyföld egyik legerősebb kulturális erőterének nevezte, aminek tervezésekor Kós Károly mesteri módon tudta megragadni a székelység esszenciáját, majd besűríteni ebbe az épületbe.

Hangsúlyozta: a transzilvanista építész tudatosan nevezte Székely Nemzeti Múzeumnak az intézményt, aminek otthona helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel készült, akárcsak a felújítás, ami szerinte befejezés is, hiszen

elkészült a Kós által egykor megálmodott bejárati kapu és kút is.

A múzeumban a felújítás révén 30 százalékkal bővült a kiállítótér, a tárlatokat multimédiás eszközökkel teszik vonzóvá a fiatalok számára. Az újranyitott kápolnában házasságkötések, a dendrológiai parkká alakított kertben koncertek, családi rendezvények lesznek.

A teljes beruházás 24,7 millió lejbe (1,9 milliárd forint) került, a költségek mintegy harmadát a Kovászna megyei önkormányzat biztosította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik