Kultúra

Az Operettszínház társulatának közel háromnegyede a zaklatás eltussolásával vádolt igazgató ellen szavazott

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Kiss-B. Atilla újra indult a pozícióért, de a színészek ezt nem támogatják.

A 325 érvényes szavazatból mindössze 90 (azaz 28%) érkezett Kiss-B. Atilla jelenlegi igazgatóra a Budapesti Operettszínház belső társulati szavazásán – írja a HVG, aminek szerkesztőségébe a vonatkozó jegyzőkönyv is eljutott. A dokumentum hitelességét a társulat több tagja is megerősítette.

A lap szerint hárman pályáztak a vezetői székért: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. ellen induló Szente Vajkra 121-en (37%), Szabó P. Szilveszterre pedig 114-en (35%) szavaztak.

A belső szavazás eredménye persze nem jelenti azt, hogy a következő igazgató ugyanaz lesz, mint akit a társulat a legszívesebben látna, az erről szóló vonatkozó bizottsági ülésen a társulat azonban természetesen beszámol majd az eredményekről.

A végső szót a kormány mondja majd ki, hiszen az Operettszínházat a minisztérium tartja fenn, az pedig a HVG szerint az elmúlt évtizedben

úgy állította össze a bizottságokat, hogy abban a kormány akaratát elfogadók legyenek többségben.

A HVG-nek nyilatkozó társulati tag szerint a belső meghallgatáson mindhárom jelöltnek tizenöt perce volt a tervei bemutatására, Kiss-B. pedig jelentős késéssel futott be, sőt, a pályázatából sem idézett, csak

a már megkezdett út folytatásáról, illetve Lezsák Sándor fideszes politikus egy darabjának bemutatására irányuló terveiről beszélt.

A jelenlegi igazgató ellen sokakban meglévő ellenszenvet Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgató menesztésével kapcsolatos tettei váltották ki: Kriza a színház öt munkatársa szerint megalázta őket, visszaélt a hatalmával, és egyikük szexuális életére, valamint testére is megengedhetetlen megjegyzéseket tett. A problémákról rövidesen Kiss-B. is tudomást szerzett, de a jelzés után sem tett semmit a probléma megszüntetéséért, később pedig egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett.

Előbb arról beszélt, hogy az időközben távozott Krizával semmiféle probléma sem volt, békében váltak el egymástól, később azonban beismerte, hogy a férfira „rávetült a gyanú árnyéka”. Az ügyben az EMMI is vizsgálatot indított, de úgy zárták le, hogy megállapították: minden rendben volt, pedig nem is beszéltek az áldozatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik