Kultúra

Zenthe Ferenc nem értette, miért kapott Kossuth-díjat

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Halála pillanatáig apjával volt ifj. Zenthe Ferenc, akit a mai napig sokan hasonlítanak a Nemzet Színészéhez. Fia szerint megkönnyítette az életét, hogy ő maga nem lett színész, a külső hasonlóság miatt viszont sokan odajönnek hozzá.

Ifj. Zenthe most a Nők Lapjának adott interjút, amiben elmesélte, Zenthe Ferenc eredetileg el sem akarta vállalni A Tenkes kapitánya főszerepét.

Nem sok kedve volt hozzá, nyaralni szerettünk volna Balatonszepezden, a telkünkön, ahogy minden nyáron, de Fejér Tamás rendező addig győzködte, hogy remek helyszíneket találtak – Nagyvázsony, Etyek, Siklós –, nem tudnak ugyan sokat fizetni, de ott lesz Szabó Gyula, Krencsey Marianne, kecsegtető a stáblista, hogy apám végül elvállalta Eke Máté szerepét. Anyám is biztatta: legalább pénz áll a házhoz, Ferenc, igazán ránk fér, a siklósi várban meg jól ellesz a gyerek!

Az interjúban az is szóba kerül, hogy Zenthe igazán törődött a díjakkal, és nem is értette, miért adtak neki Kossuth-díjat.

A Jászai Mari-díjra még büszke volt, az Érdemes Művészt megkönnyezte, de a Kossuth-díj átvételekor csak rázta a fejét, nem értette. Ez már túl volt az ő szemhatárán, soha nem remélte, hogy ekkora ember lesz belőle. Amikor a nemzet színészévé választották, csak mosolygott a bajusza alatt, végre nem lesznek többé anyagi gondjai.

Ifj. Zenthe Ferenc apja halálának pillanatáról is beszélt:

Mindketten tudtuk, hogy már csak órái, percei lehetnek hátra, én az ágya mellett ültem a kórházban, és kétségbeesve megkérdeztem tőle: »Apu, mi az, amit még tudnom kell?« »Mindent tudsz« – felelte. Akkor nőttem fel. De máig apu az őrangyalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik