Kultúra

Ötven éve hajtotta örök álomra fejét a legnagyobb harcos

Stanley Bielecki Movie Collection / Getty Images
Stanley Bielecki Movie Collection / Getty Images
Napra pontosan fél évszázada, 1973. július 20-án halt meg a harcművészetek történetének legnagyobb hatású alakja, Bruce Lee, aki azóta több generációt is elindított a harcművészetek felé vezető úton. A fiatalon – 32 évesen –, az első hollywoodi főszerepe és a világsztárság kapujában elhunyt színész csak azután vált nagybetűs ikonná, hogy egy forró nyári hongkongi estén lefeküdt aludni, majd soha többé nem ébredt fel. A halála körüli titkolózás miatt kezdettől fogva a Bruce Lee legendárium szerves részét képezik az utolsó óráiról keringő különböző elméletek. A tragikus évforduló alkalmából a Sárkány rejtélyének nyomába eredtünk.

Lee Jun-fan – vagy ahogy az egész világ ismeri, Bruce Lee – 1940. november 27-én született San Franciscóban, egy Egyesült Államokban turnézó operaénekes népes családjába. A népes család – a szülők, három fiuk és két lánygyermekük – Hongkongban élt, ahol Bruce már hatévesen filmszerepet kapott, és egész gyerekkorában nem hagyott fel a színészettel.

Gyerekként elkezdett wing tsun kungfuzni is – a stílus legnagyobb modernkori mesternének, Jip Mannak (másnéven Ip Mannak) a tanítványaként –, ami nemcsak a természete miatt járt azzal, hogy hamarosan egy bárkivel bármikor kiálló csibésszé vált, hanem azért is, mert a rivális iskolák növendékei rendszeresen összemérték az erejüket Hongkong háztetőin. Egy ilyen alkalommal Bruce Lee annyira súlyosan megsebesítette az egyik ellenfelét, hogy annak szülei feljelentették a rendőrségen.

Ráadásul az ekkoriban brit gyarmatsorban lévő városállamban a szervezett bűnözői csoportok – az úgynevezett triádok – rajta tartották szemüket a különböző harcművészeti iskolákon, amiket gyakran még finanszíroztak is az utánpótlás biztosítása érdekében.

A csibészéletű Bruce Lee-t végül a szülei a nagyobb bajtól tartva az Egyesült Államokba küldték egy rokonhoz. De a már ekkor is világsztárságról álmodozó Lee a hatvanas évek Amerikájában nagyrészt csak sztereotip kínai karaktereket játszhatott mellékszereplőként, miután filozófiát és színészetet hallgatott a Seattle-ben található Washingtoni Egyetemen.

Így jobb híján a hollywoodi sztárok kungfumesterévé vált, akiknek a saját maga által kifejlesztett jeet kune do nevű stílust oktatta. Tanítványa volt például a teljesség igénye nélkül Steve McQueen, Roman Polanski, vagy utóbbi tragikus sorsú felesége, Sharon Tate.

De így került barátságba a kosárlabda történetének egyik hozzá mérhetően nagy alakjával, Kareem-Abdul Jabbarral is.

Concord Productions Inc. / Golden Harvest Company / Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images Kareem Abdul-Jabbar és Bruce Lee a színész halála után, jobb híján két hasonmásával befejezett Halálos játszma című filmben, melynek forgatását A sárkány közbelép miatt szakították félbe.

Amikor a tévés sikert elhozó, 1966-ban bemutatott Zöld Darázs című sorozatot – amiben Katót, a címszereplő harcművészetekben jártas jobbkezét játszotta – egy évad után elkaszálták, hazaköltözött Hongkongba, ahol összeállt a helyi producerpápának számító Shaw-testvérekről éppen akkor leváló Raymond Chow-val. És a Golden Harvest stúdió égisze alatt elkezdtek kungfufilmeket gyártani.

Az együttműködés olyan jól ment, hogy Bruce Lee-ből egy csapásra a legnagyobb sztár lett Hongkongban, a negyedik közös filmjük, A sárkány közbelép elkészítésébe pedig már a Warner Bros. is beszállt.

Ez egyrészt akkora költségvetést hozott magával – 850 ezer dollárt –, aminek addig csak a töredéke állt a rendelkezésükre, másrészt pedig azt jelentette, hogy Lee egyik legfőbb álma is teljesült, hiszen ő lett az első kínai színész, aki főszerepet kapott egy hollywoodi filmben.

De a globális sikert már sajnos nem élhette meg. A filmet, ami világszerte a harcművészetek arcává tette, 1973. július 26-án mutatták be Hongkongban – hat nappal azután, hogy július 20-án, az év legforróbb napján fejfájásra panaszkodva este fél nyolc körül Bruce Lee lefeküdt aludni egy kolléganője lakásában a vacsora előtt, és soha többé nem kelt fel.

(A legenda kalandos pályáját részletesen a 80. születésnapja alkalmából megjelenő Jobban verekedett, mint bárki, de félistenné csak halálában vált című portrénkban mutattuk be.)

Hongkong legnagyobb botránya

Mivel a házas Lee a szeretőjével, egy Betty Ting Pei nevű színésznővel töltötte a napot, ezért üzleti partnere és jó barátja, Chow – aki a délután nagy részében szintén velük volt, és a hírre, hogy Lee-vel valami baj van, azonnal vissza is ment a lakásba – habozott értesíteni a hatóságokat, és mire a lakásba érkezett a nő orvosa, Lee-t már nem lehetett megmenteni.

De a filmproducer azt gondolta, hogy a családja jó hírét még meg lehet menteni. Ezért a kórházban, ahova Bruce Lee-t végül elszállították, elintézte, hogy a halála beálltának időpontját a valóságtól eltérően vegyék hivatalosan nyilvántartásba.

És mivel a pletyka ekkor már futótűzként terjedt a városban, még aznap kénytelen volt kiadni egy közleményt a színész haláláról. Ebben a közleményben Chow azt állította, hogy Bruce Lee a feleségével, Lindával sétált kézen fogva, amikor a halálához vezető ájulás bekövetkezett.

C. Y. TAM / South China Morning Post / Getty Images Bruce Lee a Golden Harvest stúdióban Raymond Chow és Linda Lee társaságában 1972. szeptember 28-án.

Azonban a hazugságra pár napon belül fény derült, így Hongkong hősének halálából a városállam történetének legnagyobb botránya kerekedett. Ráadásul a titkolózás miatt rögtön megjelentek a hivatalos magyarázatokkal kapcsolatos kételyek, és a különböző összeesküvés-elméletek is.

Az ötven évvel ezelőtti haláleset még a családtagok számára is akkora rejtély, hogy Bruce öccse, Robert Lee Jun-fai pár évvel ezelőtt egy tévéstáb segítségével próbált tiszta vizet önteni a pohárba. Ebben egy gyerekkori barátja, egy bátyja halálakor a hongkongi alvilág ellen rendőrként harcoló magánnyomozó, Philip Chan, és a Mátrix-filmek Morpheusa, Lawrence Fishburne volt a segítségére.

South China Morning Post / Getty Images Bruce Lee búcsúsztatása a kowlooni ravatalozóban Hongkongban 1973. július 25-én.

A History Channel – Morpheus által vezetett – Rejtélyek nyomában című, 2020 óta futó műsorának szóban forgó epizódjában a mindaddig titkosan őrzött halottkémi jelentésbe, és más, Lee halálával kapcsolatos dokumentumokba is betekintést nyerhetünk. Miközben a halálról szóló hazugságot elsőként megcáfoló újságíró, egy heroinbáró testőreként is dolgozó, de a triádoknak búcsút intő színészkolléga, valamint Bruce Lee egykori kaszkadőre, és orvosszakértők segítségével cáfolják meg a legnépszerűbb tévhiteket.

De mik is ezek a tévhitek?

A hivatalos magyarázat: agyi ödéma

Bruce Lee pár héttel a halála előtt, 1973. május 10-én, A sárkány közbelép szinkronfelvételei közben egyik pillanatról a másikra váratlanul elájult a Golden Harvest stúdiójában. Ezen a napon is meleg volt, azonban Lee nem akarta, hogy a légkondicionáló hangja bezavarjon a felvételekbe, ezért lekapcsoltatta – így kis túlzással olyan körülmények között kellett dolgozniuk, mintha egy szaunában lennének.

 

Az ájulása után azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy agyi ödémája volt – vagyis túl sok folyadék halmozódott fel az agyában, amitől az felduzzadt –, de ekkor még időben az orvosok kezei közé került, akik meg tudták menteni az életét.

 

A tragédiát megelőzően ismét túl sok folyadék került a harcművész fejébe. Az év legforróbb napján Lee úgy beszélte át következő filmterve forgatókönyvét a producerével, és a szeretőjével, hogy közben elmutogatta a harcjeleneteket is – amiknek a koreográfiáját természetesen ő találta ki. Azonban a munka hevében rosszul lett, és elkezdett fejfájásra panaszkodni. Ekkor Ting Peitől kapott egy tablettát egy Equagesic nevű fájdalomcsillapítóból, majd lefeküdt aludni, és soha többé nem ébredt fel. Az Equagesic fő hatóanyagai az aszpirin, és a meprobamát nevű nyugtató volt. A tévéműsorban szereplő orvosszakértő a halottkémi jelentés átvizsgálása után arra jutott, hogy Bruce Lee halálát az utóbbi hatóanyagra adott allergiás reakció okozhatta. (Magyarországon az Andaxin tartalmazott meprobamátot, azonban ezt a készítményt gyógyszerbiztonsági okokból 2012-ben kivonták a forgalomból.)

 

De a hőségben valószínűleg hőgutát is kaphatott – pláne, hogy nem sokkal korábban a karrierjére való tekintettel kiműttette a hónaljmirigyeit –, ami szintén közrejátszhatott a halálos agyi ödéma kialakulásában.

 

Ahogy az is, hogy túl sok folyadékot fogyasztott. A legutóbbi, kutatók által elvégzett vizsgálat például arra jutott, hogy Bruce Lee valószínűleg hyponatraemiát kapott, ami azt jelenti, hogy a veséje nem tudta feldolgozni a szervezetébe juttatott folyadékmennyiséget.

Mérgezés, átok, alvilági bosszú

Természetesen a nyomozás első számú gyanúsítottjai a titkolózásuk – és az alvilággal ápolt kapcsolataik – miatt kezdetben Raymond Chow és Betty Ting Pei voltak.

TOMMY CHENG / AFP Betty Ting Pei a Bruce Lee halálának 30. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon 2003-ban.

Chow neve azért merült fel, mert nem sokkal korábban konfliktusa volt Bruce Lee-vel. A színész ugyanis elkezdte úgy érezni, hogy nem részesül eléggé a pénzből, amit az arca hoz a konyhára– miközben ebben az időszakban a Golden Harvest bevételeinek 80 százalékát az ő filmjei termelték. Azonban az anyagi természetű konfliktust, ami Chow indítéka lehetett volna, kizárhatjuk, hiszen ki akarná megölni a világsztárság előszobájában az aranytojást tojó tyúkját?

Ting Pei pedig azért volt gyanús, mert zűrös éjszakai életet élt – ami az italozás és a gengszterekkel lógás mellett szerencsejátékokkal felhalmozott tartozásokat is jelentett. 1973 nyarán például egyszer Bruce Lee egyenlítette ki az egyik tartozását egy sikátorban, a behajtó pedig valami olyasmit mondott neki, hogy

na, látod, még a nagy Bruce Lee sem ússza meg, hogy pénzben rója le a tiszteletét a triádoknak.

Amire a színész válaszul az egyik ujjával kilyukasztott egy bontatlan doboz kólát, és lefröcskölte a beszólogató gengsztert. (Vannak, akik szerint ilyen személyes konfliktusok is állhattak a harcművész halála mögött.)

Ting Pei életvitele miatt pedig akár az is felmerülhetett, hogy egy tartozása kiegyenlítése fejében kérték meg rá, segítsen eltenni láb alól Bruce Lee-t. A mérgezésről szóló különböző elméletek között olyan is van, miszerint a hasis, amiből – a hongkongi elit akkori szokásához híven – aznap is evett, fel volt ütve valamilyen méreggel.

Rajtuk kívül a hongkongi filmvilág egy másik fontos szereplője, a Bruce Lee első kungfufilmjeit rendező Lo Vej neve is gyanúba keveredett. A két nagy egóval megáldott férfi ugyanis annyira nem szívlelte egymást, hogy az 1971-ben, és 1972-ben bemutatott A nagyfőnök, és a Tomboló ököl elkészítése után el is váltak az útjaik. Bruce Lee a halála előtt nem sokkal még a mindig a zsebében lévő rugós késsel is megfenyegette az irodájában – bár Vej szerint csak viccből.

Ráadásul a filmrendező ugyanúgy rendelkezett alvilági kapcsolatokkal, mint Chow és Ting Pei. De nem ezért terelődött rá a gyanú. Hanem azért, mert tíz nappal a tragédia előtt annyira összekapott Bruce Lee-vel egy film premierjén, hogy a balhéról, ami a rendőrök közbeavatkozása nélkül valószínűleg tömegverekedéssé fajult volna, másnap a helyi lapok is beszámoltak.

Az efféle történetek miatt az sem meglepő, hogy a mérgezés mellett egy olyan elmélet is elterjedt, miszerint Bruce Lee valójában nem a szeretője ágyában halt meg, hanem a lakása mellett egy játszótéren, egy vascsövekkel felfegyverkezett gengszterektől kapott súlyos verés után.

C. Y. TAM / South China Morning Post / Getty Images Lo Vej és Bruce Lee egy sajtótájékoztatón 1971. szeptember 3-án.

Illetve az az elmélet is elterjedt, hogy a kínaik nem nézték jó szemmel, ahogy Bruce Lee kiárusítja a harcművészetüket. Ennek egyik változata szerint Lee-t megátkozták, és ezért halt meg. A teória hívei szerint szintén tragikus sorsú fia, az 1994-es A holló forgatásán egy – véletlenül az egyik felvételekhez használt fegyverben maradt – éles lőszerrel megölt Brandon Lee halála is emiatt volt, hiszen az átok a Lee-család minden férfi tagját sújtotta. Ennek azonban ellentmond, hogy Bruce Lee fiútestvérei, Robert és Peter szép kort éltek meg.

Az elmélet másik változata szerint pedig a kínai alvilág orrolt meg rá a kungfu kiárusításáért annyira, hogy eltették láb alól. Azonban a műsorban nyilatkozó, szintén kungfufilmeken edzett veterán, Michael Wai-Man Chan – aki saját bevallása szerint sokáig volt az egyik legnagyobb hongkongi heroinbáró, Fat Boy Kwun személyi testőre – azzal oszlatta el ezt a gyanút, hogy szerinte Bruce Lee-t még a triádok tagjai is tisztelték, és felnéztek rá. Illetve büszkeséggel töltötte el őket, hogy micsoda sztárrá vált ázsiai férfiként.

A halottkémi vizsgálat eredményei alapján az összes hasonló teóriát ki lehet zárni. Lee testén nem voltak olyan sérülések, melyek szövődményeibe belehalhatott volna. És a feltételezések szerint a fájdalomcsillapítóban található, halálos allergiás reakcióért felelős meprobamáton kívül nem volt semmi olyan anyag a szervezetében, ami arra utalna, hogy a világsztárság kapujában elhunyt harcművészt megmérgezték volna.

Talán kevesen ismerhették annyira a halála előtti időszakban, mint a kaszkadőre, akire azért volt szükség, mert Bruce Lee bármennyire is jól harcolt, nem volt elég akrobatikus. Így a szaltókkal például meggyűlt a baja. Utolsó kaszkadőre, Yuen Wah ellenben jártas volt az akrobatikus mozdulatairól híres pekingi opera művészetében, és meg tudta csinálni azokat az ugrásokat, amik túl nehezek voltak a harcművésznek. A tévéműsor kamerái előtt is büszkén mesélte el, hogy A sárkány közbelép nyitócsatájának végén például csak egyszer kellett felvenniük, ahogy diadalittasan hátra szaltózik.

Az egykori barát úgy emlékszik, hogy Bruce Lee-nek senkivel nem volt igazán komoly konfliktusa a forgatások alatt, ami miatt bosszút akartak volna állni rajta.

Viszont maximalista volt. Azt akarta, hogy minden tökéletes legyen, ezért az első hollywoodi filmje után már a következőre készülve olyan nagy lángon égett, hogy a teste nem bírta a tempót. Így közvetlenül azelőtt égett ki végleg főnixmadár módjára, hogy az álmait igazán elérte volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik