Tudomány

Megoldódhatott Bruce Lee halálának rejtélye

DAN LEVINE / AFP
DAN LEVINE / AFP

Minden idők egyik legnagyobb filmes harcművésze, Bruce Lee, 1973. július 20-án, 32 évesen tragikus hirtelenséggel hunyt el. Több összeesküvés-elmélet is felütötte fejét rejtélyes halálával kapcsolatban, egyesek azt gyanították, hogy megmérgezték, mások egy harc során szerzett sérülést okoltak. Most viszont egy új vizsgálat szerint a túl sok víz ivása okozhatta a sztár vesztét – írja az IFLScience.

A hipotézis felállításához a tanulmány szerzői megvizsgálták, mit is tudunk halálának körülményeiről. A feljegyzések szerint Lee halála előtt, este fél nyolckor fejfájásra és szédülésre panaszkodott, miután marihuánát és vizet fogyasztott, ezt követően pedig egy Equagesic nevű fájdalomcsillapított vett be. Két órával később eszméletlenül találtak rá.

A boncolás során megállapították, hogy agya az átlagos méretnél jóval nagyobbra dagadt, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezt a gyógyszer által kiváltott allergiás reakció okozta. A kutatók viszont kiemelték, hogy a harcművész már a fájdalomcsillapító bevétele előtt érzékelte az agyduzzadásra is jellemző tüneteket, a fejfájást és szédülést, ezért úgy gondolják, a folyamat már korábban elkezdődött.

Azt feltételezzük, hogy Bruce Lee halálát hyponatraemia okozta, vagyis a veséje nem tudta kiválasztani a túl sok vizet

– nyilatkozták a kutatók.

A hyponatraemia akkor jelentkezik a szervezetben, amikor a vesék képtelen kiválasztani a vizet a vérből. Ezt jellemzően az okozza, ha valaki rengeteg folyadékot fogyaszt kevés idő leforgása alatt, előjele az úgynevezett vízrészegség, amely fejfájással, szédüléssel és hányingerrel járhat.

Bár arra nincsenek bizonyítékok, hogy Lee a halála előtt nagy mennyiségű folyadékot ivott volna meg, több más forrás erősíti az új elméletet. A filmsztár felesége azt állította például, hogy férje felhagyott a szilárd étel fogyasztásával, kizárólag répa- és almaleven élt, ez a diéta növelte a hyponatraemia kialakulásának kockázatát.

Mindezt figyelembe véve, a tanulmány szerzői szerint a legvalószínűbb, hogy veséjének nem megfelelő működése okozta Bruce Lee vesztét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik