Kultúra

Alzheimer-kórral küzd Fiona Phillips, a britek egyik kedvenc tévése

David M. Benett / Getty Images for The Prince of Egypt
David M. Benett / Getty Images for The Prince of Egypt

Alzheimer-kórral diagnosztizálták Fiona Phillips brit tévériportert. A hatvankét éves újságíró tizennyolc hónapja tud már a betegségéről, ám csak most, a Mirrornak – amely lap az egyik munkaadója is – beszélt először róla nyilvánosan. A diagnózis maga nem lepte meg, családjában ugyanis jelen volt már a betegség, az viszont felkavarta, hogy ennyire hamar tünetei is lettek.

Ez a betegség komoly rombolást végzett a családomban, és most hozzám is elért. De országszerte is mindenféle korú ember életére van hatással, szívszorító a helyzet. Csak abban reménykedek, hogy segíthetek megtalálni a gyógymódot, hogy az utánam jövőknek kicsit jobb helyzete lehessen

– nyilatkozta a riporter. Phillips ugyanis jelenleg egy klinikai kísérletben vesz részt: egy olyan gyógyszert tesztel, amitől a tudósok azt remélik, lelassíthatja, sőt, akár visszafordíthatja a betegséget.

Olyasmi ez, amiről azt gondoltam, hogy majd nyolcvan éves koromban megtalál. De én még csak hatvanegy voltam. Dühösebb voltam, mint valaha, mert ez a betegség már eddig is annyiféleképpen befolyásolta az életemet: szegény anyukám ebbe nyomorodott bele, aztán apukám, a nagyszüleim, a nagybátyám. Újra és újra visszajön értünk

– mondta el. Arról is beszélt, hogy azért nem beszélt eddig a témáról nyilvánosan, mert nem akarta, hogy megbélyegezzék, végül azért is döntött amellett, hogy kiáll a diagnózissal a nyilvánosság elé, mert azt reméli, így segíthet megszüntetni a betegséget övező stigmát. Így aztán az interjúban beszélt a tüneteiről is, azok ugyanis egyáltalán nem úgy kezdődtek, ahogy az átlagember ezt a betegséget elképzeli: Phillipsen erős szorongás vett erőt, ami korábban sosem volt jellemző rá. Eleinte azt hitték, hogy menopauza, annak tünetei között is szerepel ugyanis minden, amivel Phillips küszködött: a ködös tudat, a zavartság és a szorongás, ám a felírt menopauza-készítmények alig javítottak az állapotán, így tovább vizsgálódtak, míg végül megkapták a rettegett diagnózist.

A riporter memóriája sokat romlott, az interjút is férje segítségével csinálta meg, ugyanis az első tünetek időszakára már nemigen emlékszik, ezeket a férj idézte fel. Mióta azonban nyilvános az interjú, a tévést elárasztották a kollégák és a közönség támogató üzenetei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik