Kultúra ismeretlen budapest

Akár már a héten elindulhat az egykori józsefvárosi MSZMP-székház zsidó kulturális központtá alakítása

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A komplex kulturális és oktatási központ 2024 végére készülhet el.

2022 őszén hosszú cikkben mutattuk be a hatvanas-hetvenes évek fordulóján született VIII. kerületi MSZMP-, majd Munkáspárt-székház történetét, illetve a Köves Slomó által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ide tervezett projektjét, aminek eredményeként a műszaki megoldásaival ma is tiszteletet parancsoló saroképület oktatási és kulturális központtá válik majd.

Írásunkban hosszan beszámoltunk a Firgun-házat életre hívó munkálatok akkor ismert részleteiről, rámutatva arra is, hogy a FuturePlans építésziroda terve messze elmarad a területre korábban a Studio Kőszeghy átal készített, a beruházó által túl drágának tartott koncepciótól.

Az Orbán-kormány egy költségvetési döntésének köszönhetően 2014 végén ingyenesen az EMIH-hez került, a Munkáspárt 2016-os kiköltözése óta a zsidó szervezet által használt épületre rövidesen 800 milliós ciprusi offshore jelzálog került, hogy ezzel a magánszférából származó kölcsönhöz juthassanak. A tervek ekkor még csak egy kollégium kialakításáról szóltak, a helyzet nemsokára azonban komplexebbé vált, az álom szekerét pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-ben közel kétmilliárd forintos rendkívüli támogatással tolta meg.

Farkas Norbert / 24.hu Az épület Vajdahunyad utcai távlati nézete, illetve a rövidesen eltűnő betonburkolat

Látható munkák az azóta eltelt időben sem történtek, köszönhetően nyilvánvalóan a koronavírus-járványnak, valamint az ingatlanipari árak hirtelen emelkedésének, 2022 augusztusában leadott tervcsomag azonban február 13-án végleges zöld utat kapott a Kormányhivatalnál, mostanra pedig a kivitelezésre kiírt közbeszerzés is révbe ért, így a 168.hu-nak nyilatkozó EMIH szerint

a napokban meg is kezdődhetnek a Firgun Ház építési munkálatai, amik 2024 decemberére érhetnek véget.

ÉTDR Ilyen lesz a főhomlokzat.

A kóser éttermet és kávézót magában foglaló központot a legalacsonyabb, 1,35 milliárd forintos árat ajánló Dobsza Kft., a Vörösmarty utcai zsinagóga, az újlipótvárosi Zsilip Kulturális Központ, valamint a 2017-es megnyitása utáni években milliárdos bukássá vált csengelei vágóhídhoz tartozó rabbiház és rituális fürdő kivitelezője alakítja majd ki, miután az egyik pályázó az eredmény miatt leadott jogorvoslati kérelme nem ért célba.

A cég a beruházás első ütemében

1562 négyzetmétert újít fel, beleértve a 208 férőhelyessé váló nagy színháztermet is.

ÉTDR

Réczei Tamás, a központ szakmai vezetője a lapnak elmondta: a színházteremben a tervek szerint

saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek, tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak, és koprodukcióknak teremt bázist.

EMIH / Future Plans A belső várható részleteit mutató látványtervek.

A Firgunban – aminek jelentése önzetlen elismerés – emellett kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak és közösségi rendezvényeknek is otthont akarnak majd adni, sőt, bemutatkozási lehetőséget kívánnak majd biztosítani

a frissen végzett, illetve egyetemi tanulmányait végző színházrendező és bábrendező hallgatóknak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik