Kultúra

Az MTVA nem akar szóba állni a Fortepannal, a vitát okozó képeket pedig letörölték

Bakos László / Fortepan
Bakos László / Fortepan
Erről is beszélt a Fortepan alapítója, Tamási Miklós, aki a hazai digitális archívumok helyzetére is felhívta a figyelmet.

Hosszú interjút közölt a Válasz Online Tamási Miklóssal, a Fortepan alapítójával, aminek középpontjában természetesen a magyarok adóforintjaiból is fenntartott MTVA, illetve a legnagyobb magyar ingyenes fotóarchívum közti jogvita állt.

Az április elején kirobbant ügyben az MTVA követelte, hogy Tamásiék távolítsák el az oldalukról azokat a képeket, amik a Rádió és Televízió Újság egy szerkesztő által megmentett fotóhagyatékából, valamint a fotós Bauer Sándor rokonai által megőrzött archívumából kerültek hozzájuk, rajtuk pedig többek közt Kudlik Júlia és Vitray Tamás látható rajtuk.

Az MTVA szerint az archívumuk szabadon elérhető, de nem szabad préda – tették hozzá később, rövidesen pedig már úgy tűnt, hogy az ügy nem jut el a bíróságig, hiszen egyeztetések kezdődtek.

A legendás Budapest-történész, a Fortepant menedzserként erősítő Török András ekkor, a Facebookon közzétett posztjában így írt erről:

Az archívum egyik szakemberével, középvezetőjével sikerült telefonon beszélni, és valószínű, hogy szervezünk egy közös, nyilvános beszélgetést az archívumok kihívásairól, az ingyenességről, a CC (Creative Commons) licencekről. Ez jó iránynak tűnik. Góliát szóba állt Dáviddal, Most úgy tűnik, érdemes volt beleállni a dologba. Úgy látszik, az MTVA-nál is olvasták a Bibliát.

Szavai sajnos nem igazolódtak be: a friss Tamási-interjú szerint Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója visszautasította, hogy bármiéyen beszélgetést is folytasson a Fortepannal a nyilvánosságról, a kérdéses jogállásúnak tartott harmincegy képet pedig törölték a szervereikről.

Tamási úgy gondolja:

abszurd helyzet, hogy közpénzből működő állami intézmények pénzért adják és saját tulajdonukként kezelik a régi fotókat, míg a magánadományokból működő Fortepan közszolgálati feladatot végez, és ingyenesen hozzáférhetővé teszi a múlt vizuális örökségét.

A szakember azt is fájlalta, hogy az MTVA-nak eszében sincs a digitalizált anyaguknak akár csak egy százalékát, a történeti vagy művészeti szempontból legértékesebb képeket szabad felhasználású licensz alatt közzétenni – épp úgy, ahogyan azt világszerte számos intézmény teszi. Erről szerettek volna tárgyalni az állammal, főleg, hogy mindezért annak kvázi semmit sem kellett volna tennie, hiszen az anyag jó része már most is nagy felbontásban elérhető digitálisan.

Az MTVA ezzel támogathatná a magyar kultúrát, a magyar nyilvánosságot anélkül, hogy jelentősebb veszteség érné, Papp Dániel MTVA-vezérigazgatótól azonban határozott választ kapott a témában, benne az egyértelmű üzenettel:

a témában nem beszélgetésre, hanem a törvények betartására van szükség.

A Fortepan alapítója az interjúban arról is beszélt, hogy a hozzájuk beérkező értékes anyagokat digitalizálás után – amennyiben a beadó azokra már nem tart igényt – igyekeznek a legjobb helyre továbbadni: korábban Budapest Főváros Levéltárában, a Magyar Nemzeti Múzeumban, illetve a Nemzeti Filmintézetben is landoltak felbecsülhetetlen értékű képi emlékek, amik nélkülük talán nem kerültek volna elő, vagy épp megsemmisültek volna.

A beszélgetés során a múzeumoknak való segítségnyújtás is szóba került, Tamási azonban kijelentette: azok nem fogadják el a segítő kezet, így a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat (BUVÁTI) több tízezer képével kapcsolatban

tíz éve nem tudnak dűlőre jutni az azokat őrző Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), így az anyag azóta sem látható.

 

Kiemelt képünkön Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos és biokémikus, illetve Vitray Tamás látható a Margitszigeti Nagyszálló halljában, 1973-ban. A fotót Bakos László készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik