Kultúra

Az MTVA a Fortepan-ügyről: Az MTVA Archívum szabadon elérhető, de nem szabad préda

Holenár Csaba és Edina / Fortepan
Holenár Csaba és Edina / Fortepan

Válaszolt az MTVA a 24.hu megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy – amint beszámoltunk – többek között Kudlik Júliát, Jeles Andrást és Vitray Tamást ábrázoló képek törlését kérték, és perrel fenyegették a Fortepan közösségi fotóadatbázist.

A Fortepan nyilvános válaszlevelében azzal érvelt, hogy bár tudják, hogy nem jogtisztán kerültek hozzájuk a képek, azok fontos kordokumentumok, amelyek mindenki számára elérhetők kell legyenek. Az MTVA szerint viszont ez nem fér össze a szerzői jog szabályaival.

Az MTVA Sajtó és Marketing Irodájának válaszlevelét teljes terjedelemben közöljük:

Együttérzést keltő és kedves, de a szerzői jogot teljes mértékben figyelmen kívül hagyó elképzelés a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Archívumában őrzött fotó és egyéb sajtóanyagok korlátlan, bárki vagy bármilyen felület általi közzétételére vonatkozó követelőzés, amelynek teljesítése hosszú távon egyet jelente az MTI, mint Európa egyik legnagyobb múltú hírügynöksége fotóértékesítési tevékenységének megszüntetésével. A közmédia az MTVA Archívum oldalon több mint 324 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé.

 

A közmédia feladata és kötelezettsége a rábízott médiavagyon védelme, és az azzal történő mindennemű visszaélésekkel szembeni fellépés. Ennek szellemében a közszolgálati médiaszolgáltató archívumában őrzött képek, valamint a televíziós, rádiós és egyéb sajtóanyagok tárolása, digitalizációja professzionális körülmények között történik, amelynek bárki által ingyenesen elérhető felülete a https://archivum.mtva.hu oldal. A közzétett képek szabadon kereshetők, másolhatók és megoszthatók a közösségi média felületein.  Az MTI ugyanakkor – hasonlóan a világ valamennyi azonos profilú szervezetéhez – fotóügynökségi mivoltából adódóan nem teszi szabadon elérhetővé a termékeit.

 

Az MTVA szellemi tulajdonjogával érintettek lehetnek a Rádió és Televízió Újság fotói is, hiába szerzi meg azokat bárki vitatható körülmények között esetleges kidobástól tartva, és „ajánlja fel” azokat a köz javára. A Rádió és Televízió Újság teljes gyűjteménye szintén mindenki számára szabadon és ingyenesen elérhető az MTVA Archívumban. A lomtalanítás során vagy családi hagyatékból előkerülő negatívok és pozitív, kinyomtatott képek, azok másolatai feletti rendelkezés sem jogosít fel senkit arra, hogy azokat (a szabad felhasználási esetkörökön túlmutatóan) nyilvánosan közzé tegye, ha azok igazolhatóan a közszolgálati médiavagyon részét képezik. Márpedig az MTVA csak és kizárólag olyan alkotások esetében lép fel a rá bízott vagyon védelmében, amelyek jogosultágával minden kétséget kizáróan rendelkezik. Az MTI korábbi munkatársainak munkavégzése során készített, és valamilyen oknál fogva családi hagyatékba került képeit sem sajátíthatja ki senki magának, mert azok szellemi tulajdonjogát az eredeti példányokkal bizonyíthatóan rendelkező MTVA Archívum bírja.

 

Az MTVA Archívuma mindenki előtt nyitott, bárki lehet a Nemzeti Fotótár szerkesztője, amelyhez mindössze annyit kell tennie, hogy az alábbi leírásnak megfelelően regisztrál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik