Kultúra

Rekordáron kelt el egy, a nácik által ellopott Kandinszkij-festmény

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP

Egy londoni árverésen rekordösszegért, 37,2 millió fontért kelt el Vaszilij Kandinszkij egyik műve, amelyet a nácik loptak el, tulajdonosát pedig 1944-ben az auschwitzi koncentrációs táborban megölték. A festményt a Sotheby’s a tulajdonos dédunokáinak megbízásából adta el. Nemrégiben találtak rá újra az 1910-ben készült, Murnau mit Kirche II (Murnau templommal II) című alkotásra, amelyet egy eindhoveni múzeumban fedeztek fel Hollandiában.

Johanna Margarethe Stern-Lippmann és Siegbert Stern, egy textilipari vállalat alapítóinak és lelkes műgyűjtőknek a leszármazottai elmondták, hogy az eladásból származó bevétel egy részét arra fogják fordítani, hogy megpróbálják felkutatni a család hatalmas műgyűjteményének további darabjait, amelyet a nácik az 1930-as években elkoboztak. A festmény, amely a bajorországi Murnau falut ábrázolja színekben pompázva, a házaspár potsdami villájuk ebédlőjében függött Berlinben, és az orosz mester absztrakt művészet felé való elmozdulásának előhírnöke volt.

A 37,2 millió font (csaknem 16 milliárd forint) értékű, egyelőre ismeretlen telefonos licitálónak eladott mű volt a Sotheby’s e heti 36 tételes modern és kortárs aukciójának sztárja, és új Kandinszkij-rekordot állított fel. A korábbi legmagasabb összeg, amelyet árverésen egy Kandinszkij-műért fizettek, 33 millió font volt.

A festmény eredeti tulajdonosai baráti kapcsolatban álltak koruk néhány legbefolyásosabb írójával és gondolkodójával, köztük Thomas Mannnal, Franz Kafkával és Albert Einsteinnel. A házaspár több mint száz műtárgyból álló gyűjteménye a holland régi mesterek festményeitől kezdve Renoiron át a modern művészekig, köztük Munchig és Kandinszkijig terjedt.

A nácik hatalomra jutása után azonban minden megváltozott. Bár Stern 1935-ben természetes halállal halt meg, felesége kénytelen volt elmenekülni Németországból, de később Auschwitzban meggyilkolták. Látványos műgyűjteményüket kifosztották és szétszórták a régióban. Sok festmény holléte máig ismeretlen.

A Murnau mit Kirche II-t csaknem tíz évvel ezelőtt fedezték fel az eindhoveni Van Abbemuseum falain, ahol 1951 óta függött. Hosszas jogi csatározást követően tavaly visszaszolgáltatták a Stern család tizenhárom leszármazottjának.

Bár semmi sem teheti jóvá a múltban elkövetett sérelmeket, és a családunkra illetve a rejtőzködésre kényszerült rokonainkra – akik közül egy még mindig él – gyakorolt hatásokat, ennek a festménynek a visszaszolgáltatása, amely dédszüleinknek oly sokat jelentett, óriási jelentőséggel bír számunkra, mert elismerést jelent, és részben bezár egy olyan sebet, amely generációkon keresztül nyitva maradt

– mondta a család.

Elmondták, hogy az eladásból származó bevétel egy részét „a család gyűjteményével kapcsolatos további kutatásokra fordítják”, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik