Kultúra

Tizenöt idős nyárfát vágtak ki a Lánchídnál, hogy elkerüljék a vízhiánnyal járó özönvizet

Ez volt az egyetlen megoldás.

Az elmúlt évek fővárosi fakivágásainak jó részére nem igazán volt racionális indok, a kivétel azonban erősíti a szabályt – derült ki a Lánchíd pesti hídfőjénél, ahol a Fővárosi Vízművek az elmúlt napokban tizenöt nyárfát vágott ki.

Csütörtök reggel, a Sofitel átépítése kapcsán a helyszínen járva fedeztük fel a szemmel látható hiányt, így azonnal a főváros sajtóosztályához fordultunk, remélve, hogy a kérdéseinkre rövidesen kielégítő választ is kapunk.

Így is történt, levelünkre azonban nem a Fővárosi Önkormányzat, hanem a Fővárosi Vízművek Zrt. reagált. A közműcég kijelentette:

a város egyik elöregedett, és ezért üzemeltetési szempontból mára már kockázatossá vált ivóvíz-főnyomócsövét cserélik a helyszínen,

a munkálatokat pedig összehangolták a Fővárosi Önkormányzat az alsó rakpartot érintő projektjeivel, hiszen a területet így rövidebb ideig kell lezárni.

A 2021 augusztusában kezdődött projekt végigfutása mindennél fontosabb – tették hozzá teljes joggal, hiszen a feszített vasbetonból született, Magyarországon 1969 óta használt, nagy átmérőjű Sentab-csövek ötven éves élettartamuk végéhez közelednek, esetleges törésük pedig épp olyan kellemetlen hatásokkal járna, mint

a 2012-es Gellért téri eset, amikor egy 1000 milliméteres cső ment tönkre, tizenöt méter átmérőjű gödröt okozva.

Soós Lajos / MTI A Gellért téren felszínre jutó víz a Bartók Béla út alsó szakaszát is elöntötte

Az ivóvízellátást egy időre teljesen ellehetetlenítő esetben a kiömlő víz akár ötven méterre is elsodorta az útdarabokat – ilyen itt nem történhet, a vizet 6 bar nyomással mozgató, 1200 milliméteres átmérőjű cső teljes elfáradása azonban így is hosszú időre fennakadást okozna.

A Vízművek hozzátette:

a nagy kockázatot jelentő, patinás rakparti épületeket fenyegető veszély így elhárul,

a fővárosi szakértők segítségével kijelölt, biztonságosabb nyomvonalat azonban nem sikerült úgy kijelölni, hogy minden fa a helyén maradhasson.

A Széchenyi tér, a Március 15. tér, illetve a pesti Duna-part méretes fái közül végül mindössze a Lánchíd pesti hídfőjénél álló tizenöt kínai nyárfa (Populus x simonii) tűnt el, ezek napjai azonban a munkák nélkül is meg voltak számlálva, hiszen

a hatvan-hetven éves, erősen elöregedett egyedeket a 2013-as, illetve a 2016-os árvíz is károsította, így gyakorlatilag az utolsó éveiket élték.

A kivágás természetesen

pótlási kötelezettséggel is járt, így a fák száma a projekt során nem csökkent,

sőt, a Március 15. téren sokuk körül növényvédő gyökérzárat is kialakítottak.

A döntést Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor is üdvözölte, hiszen ennek kapcsán megjelent Facebook-posztjában így fogalmazott:

Ami ezen a területen történt az elmúlt két hónapban, az a közműrekonstrukció és favédelem legmagasabb szintű együttműködésének egy kiemelkedő mintája lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik