Kultúra

Rákay Philip A rettenthetetlenhez hasonló filmet szeretne forgatni a mohácsi csatáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Megafon influenszere úgy véli, hogy az erős forgatókönyvvel és a kreatív vízióval érdemelte ki a hatalmas támogatást a Petőfi-filmre.

„Nekiálltunk a kreatív csapatommal a Mohács írásának. Előre megnyugtatnék minden fanyalgót, nem fogunk győzni a végén. A hősiességnek és a magyar kiállásnak egy egészen elképesztő példája Mohács” – mondta néhány hete Rákay Philip, aki Szente Vajkkal és Kis-Szabó Márkkal dolgozik a projekten.

A Mandinernek adott, és a hvg.hu által szemlézett interjúban most arról beszélt, hogy azt szeretné, ha a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára időzített film A rettenthetetlenhez hasonló hatást váltana ki, mert

aki megnézte, másnap indult volna, hogy Mel Gibson oldalán a skótok szabadságáért küzdjön.

Kifejtette, hogy a mohácsi csata szerinte olyan, mintha csak ma lenne: „ötszáz évvel ezelőtt ott állt a Magyar Királyság a fél világgal szemben, külső és belső ellenségek ütközőzónájában. S mégis volt egy »maroknyi« csapat, amely dacolt a lehetetlennel, sőt kis híján megfordí­totta az elképesztő túlerővel szembeni küzdelmet. Nem mindegy, hogyan meséljük el a saját történelmünket!Elegünk lett az agresszív globalista, haladár nyomulásból!”

Az interjúban szóba kerülnek Rákayék már bemutatott (Aranybulla-sorozat), és még készülő (Most vagy soha!) történelmi filmes projektjei. A tartalma és különösen megvalósítása miatt is sokak által kritizált, az IMDB-n pedig negatív rekordokat döntögető Aranybulláról azt mondta, hogy „szegényről” úgy beszélnek a sajtóban „mintha valami főbenjáró bűnt követett volna el a stáb, miközben csak egy ártatlan dokumentumfilm-sorozat készült, amelyről senki nem ígérte, hogy a Gladiátor magyar verziója lesz.”

Emellett kifejtette véleményét arról, hogy miért nincs jó véleménnyel az Andy Vajna nevével fémjelzett filmgyártási korszakról, illetve hogy a a Petőfi-filmre kapott hatalmas állami támogatást szerinte az erős forgatókönyvvel és a „kreatív vízióval” érdemelte ki tapasztalatlan filmesként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik