Kultúra

A Leaving Neverland rendezője szerint a készülő Michael Jackson-film egy gyerekbántalmazót fog dicsőíteni

CARL DE SOUZA / AFP FILES / AFP
CARL DE SOUZA / AFP FILES / AFP

A négy éve hatalmas felzúdulást keltő dokumentumfilm, a Leaving Neverland rendezője, Dan Reed szerint a Michael Jacksonról jelenleg készülő életrajzi film dicsőíteni fog egy olyan embert, aki gyerekeket erőszakolt meg.

A Jackson-film producere Graham King (aki korábban a Bohém rapszódia című, vitatott hitelességű Freddie Mercury-életrajzi filmet is jegyezte) lesz, John Branca és John McClain, Jackson hagyatékának társvégrehajtói közreműködésével. A filmet Antoine Fuqua rendezi, a pop királyát pedig Michael Jackson unokaöccse, Jaafar Jackson fogja alakítani a filmben.

Dan Reed a filmjében hosszasan interjúvolta meg a két férfit – Wade Robsont és James Safechuckot –, akiket gyerekként meghívtak Jacksonhoz a kaliforniai farmjára, és turnéra is elkísérték. A négyórás dokumentumfilmben Robson elmesélte, hogy hétéves volt, amikor az énekes először megerőszakolta őt, Safechuck pedig elmondta, hogy tízéves volt, amikor Jackson bántalmazni kezdte. (A filmről készült cikkünk itt olvasható.)

Reed most a Guardianben jelentetett meg véleménycikket, melyben bírálta a készülő projektet, mely szerinte a következőt üzeni:

Ha egy pedofil elég gazdag és befolyásos, a társadalom megbocsát neki.

A rendező szerint az a tény is ezt mutatja, hogy a közvéleményt nem különösebben háborítja fel, hogy egy pedofil emberről készülhet életrajzi film:

Úgy tűnik, hogy a sajtó, Jackson rajongói és az idősebb korosztály, akik Jackson zenéjén nőttek fel, hajlandóak félretenni a gyerekekkel való egészségtelen kapcsolatát, és csak a zenét hallgatni.

Reed a filmkészítőktől pedig azt kérdezte:

Hogyan fogják ábrázolni azt a pillanatot, amikor Jackson, egy 30-as éveiben járó felnőtt férfi kézen fog egy gyereket, és bevezeti abba a hálószobába? Hogyan fogják ábrázolni, ami ezután történik? Azzal, hogy megkerülik azt a kérdést, hogy Jackson előszeretettel feküdt le fiatal fiúkkal, üzenetet közvetítenek a gyermekek szexuális zaklatását túlélők millióinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik