Kultúra

Meghalt Tom Verlaine, a Television frontembere

Stephen Lovekin / Getty Images / AFP
Stephen Lovekin / Getty Images / AFP

73 éves korában elhunyt Tom Verlaine gitáros, aki a hetvenes évek New York-i punkszínterén a Television rockzenekar frontembereként vált híressé. Fénykorában a Television a színtér egyik legnagyobb hatású rockzenekara volt, a Marquee Moon és az Adventure című albumokat azóta is a műfaj klasszikusaiként tartják számon. Az együttes azonban a maga idejében Nagy-Britanniában sikeresebb volt, mint az Egyesült Államokban, és 1978-ban feloszlott.

Verlaine halálhírét Jesse Paris Smith, a zenésszel sokat dolgozó Patti Smith lánya jelentette be, a halál okát azonban nem részletezte, csak annyit mondott, hogy „rövid betegség után” halt meg.

Verlaine-t a New York-i, mára már megszűnt CBGBs klub egyik legképzettebb zenészének tartották, ahol kortársai között volt a Blondie, a Ramones és a Talking Heads is. Bár a punk mozgalom miatt váltak ismertté, zenéjük összetettebb volt, mint riválisaiké, Verlaine és gitáros társa, Richard Lloyd hosszú szólókat és bonyolult, jazz-hatású riffeket játszottak.

Verlaine Thomas Miller néven született New Jerseyben, de művésznevét a francia szimbolista költő, Paul Verlaine tiszteletére vette fel. A Television feloszlása után szólóalbumok sorát adta ki, Kingdom Come című dalát pedig David Bowie dolgozta fel a Scary Monsters című albumán.

A Television 1992-ben újjáalakult, és megjelentette harmadik, saját címet viselő albumát, majd a későbbi években is szórványosan aktív volt, és az 1980-as és 1990-es évek alternatív rockjának egyik fő hatásaként tartották számon, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik