Kultúra

Sorra jelentkeznek be a hírességek a Hollywoodot visszahódító, jubileumi Golden Globe-ra

Michael Tran / AFP
Michael Tran / AFP
A díjat odaítélő HFPA komoly változásokat ígért a tavalyi botrányok után, most úgy tűnik, sikerül visszaállítani a díjátadó státuszát, díjat ad majd át többek között Ana de Armas, Jamie Lee Curtis és Tarantino is.

Az elmúlt két évben sokat vesztett a Golden Globe díjátadó-gála egykori presztízséből: míg azelőtt az Oscar előszobájának, az év egyik legfontosabb filmes elismerésének számított, a 2021-ben kirobbant korrupciós botrány és kirekesztéssel kapcsolatos vádak erősen megtépázták a díjat odaítélő HFPA (Hollywood Foreign Press Association, azaz Hollywoodi Külföldi Tudósítók Egyesülete) hírnevét. Olyannyira, hogy tavaly zárt ajtók mögött, vendégek, műsorvezetők és sajtó nélkül tartották meg az eseményt, a nyertesek listája pedig csak az egyesület közösségi média oldalaira került fel.

Az egyesület ezután jó sok ígéretet tett a vezetőség megújításáról, a tagság kibővítéséről, az újságírói gárda sokszínűbbé tételéről, valamint egy új diverzitásstratégiáról. Úgy tűnik, hogy eleget is tettek az elvárásoknak – meg azért a filmgyártók is nagyon várták, hogy visszatérjen a díjátadó, hiszen elég kényelmes út vezet a Golden Globe-on keresztül az Oscarig –, és az idén a január 10-ére kitűzött jubileumi, 80. gála kezdi visszahódítani Hollywoodot: újra közvetíti majd az NBC tévécsatorna, és a Variety szerint már sorban jelentkeznek be a hírességek, akik részt vesznek majd a rendezvényen. Többek között Quentin Tarantino is ad majd át Arany Glóbuszt, de a díjakat átadókhoz csatlakozik néhány jelölt is: Ana de Armas, aki a Blonde főszerepéért a legjobb színésznő (dráma) díjért versenyzik, Niecy Nash-Betts, aki a Jeffrey Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori amerikai életrajzi drámasorozattal a legjobb női mellékszereplő (televíziós sorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm) címért van versenyben, és Jamie Lee Curtis, aki a Minden, mindenhol, mindenkorban nyújtott emlékezetes alakítást, kiérdemelve a legjobb női mellékszereplő nevezést. A visszajelzések alapján Austin Butler biztosan ott lesz a gálán, ahogy A Fabelman család alkotói csapata, így Steven Spielberg is, de várhatóan Daniel Craig és Park Chan-wook is csatlakozik.

Azért lesznek, akik semmiképpen sem jelennek meg a rendezvényen: Brendan Fraser, aki A bálna című filmjével tért vissza 2022-ben, és meg is kapta a legjobb férfi főszereplő-jelölést, még novemberben leszögezte, hogy az egyesülettel való kellemetlen élményei miatt nem tervez részt venni az eseményen.

Az est házigazdája Jerrod Carmichael, komikus lesz, és idén Eddie Murphy veheti majd át a Cecil B. DeMille-életműdíjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik