Kultúra

Újra közvetíti a tévé a Golden Globe-díjátadót

Robyn BECK / AFP
Robyn BECK / AFP

Visszatér a képernyőre a botrányai miatt száműzött Golden Globe: a soron következő, januári gálát ismét közvetíti az NBC tévécsatorna.

Kapcsolódó
Golden Globe 2022: Hogy lett az Oscar előszobájából Hollywood kínos évnyitója?
Hiába kapálózik egy éve a díjakat odaítélő HFPA, egyelőre senki sem hiszi el nekik, hogy valóban diverzitásra törekednek. Így lett Hollywood egyik fényes gálájából zárt ajtók mögött eldarált névsorolvasás.

A díjátadót tavaly a hírességek és a tévécsatorna is bojkottálta, miután hónapokig a díjat odaítélő, Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége, a HFPA botrányaitól volt hangos a sajtó: a szervezetről még tavaly februárban közölt leleplező anyagot a Los Angeles Times, melyből kiderült, a HFPA-nak nemcsak hogy egyetlen fekete tagja sincs, de számos etikátlan és korrupt gyakorlatot folytat, ráadásul az új tagok csatlakozását számtalan módszerrel lehetetleníti el. Az ügyről itt írtunk hosszabban. Az ügy nyomán Tom Cruise visszaadta három Golden Globe-ját is, és számos további híresség közölte, nem kérnek a gálából többé, az IMDb-n a Golden Globe-ot a legfontosabbak közül visszasorolták a „futottak még” kategóriába.

Kapcsolódó
„Megvásárolt” díjak, luxuskényeztetés: korrupciós botrány söpörheti el a Golden Globe-ot
A Golden Globe-ról döntő HFPA körül már jó ideje készülő botrány ugyanis robbanásponthoz érkezett a Los Angeles Times oknyomozó cikkével, melyben példátlan léptékű korrupcióról írnak.

A szervezet a botrány nyomán alighanem elegendő változtatást eszközölt ahhoz, hogy a szakma elkezdjen megbocsátani neki, és újra tévés közvetítést érjen a gála, amely ráadásul kerek évfordulót ünnepel januárban: ez lesz a 80. Golden Globe. A díjátadó képernyőre való visszatérését az NBC, a HFPA és a Dick Clark Productions produkciós cég kedden jelentette be, az eseményt 2023. január 10-én rendezik meg, és a műsort az NBC, valamint a Peacock is sugározza. A HFPA-t jelenleg Todd Boehly vezeti, akinek befektetési cége, az Eldridge Industries megvásárolta a Globes-t, és nonprofitból nyereségorientált vállalkozássá alakította. Boehly cége egyben a díjátadót készítő Dick Clark Productions anyavállalata, és ő a díjátadónak otthont adó Beverly Hilton tulajdonosa is.

A Golden Globe az Oscar-gála után a legfontosabb szakmai díj és a legnézettebb filmes díjátadó műsor volt korábban. Az elmúlt másfél évben a HFPA kibővítette és sokszínűbbé tette tagságát, és megreformálta szabályzatát. A szervezet keddi közleménye szerint most szavazó testületük 52 százaléka nő, 19,5 százaléka latin-amerikai, 12 százaléka ázsiai, 10 százaléka fekete és 10 százaléka közel-keleti. Az NBC üdvözölte a változtatásokat, és ennek fényében ismét műsorra tűzi a díjátadót, amelynek közvetítésére 2018-ban nyolcéves szerződést kötött. A Golden Globe-gála régóta fontos szerepet játszik a hollywoodi díjszezonban, mivel hidat képez a decemberi bemutatók és az Oscar-díjátadó között, amelyet jövőre március 12-én rendeznek meg.

A Golden Globe-jelöléseket december 12-én jelentik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik