Kultúra

Katonák és indiánok lepték el a Budai Várat

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új, Kádár (játék)katonái című időszaki kiállítása 400 nm-en mutatja be az 50-60-as évek műanyag játékait történelmi  és a tömegkultúrális keretbe ágyazva. A kiállításon előtérbe kerülnek az amerikai western és indián, valamint a középkori várak és hősök ihlette játéktárgyaknak is.

1945 után robbanásszerűen terjedtek el a világban az olcsó műanyagjátékok, ez tette lehetővé, hogy már ne csupán a tehetősebb polgári családok gyermekei játszhassanak az apró figurákkal.

A látogatók megismerhetik a 1930-as és ’40-es évek Magyarországának erős német hatással bíró játékpiacát. A kiállításban találkozhatunk egy komplett első világháborús német hadseregből és gépparkból álló csatatérrel. A tárlat bemutatja továbbá a II. világháború utáni – a világpiacon megjelenő – figurák, az amerikai tömeggyártott, valamint az európai kézzel festett játékok közti minőségbeli különbségeket. Az amerikai játékfigurákat sokan ismerhetik, hiszen a „green army men”-ekkel még a legfiatalabb korosztály is találkozhatott, pl. a Toy Story-mesefilmekben.

Önálló szekció foglalkozik a különböző országokban a történelmi eposzok alapján gyártott játékok fejlődéstörténetével. Ennek Magyarországon Schenk Károly volt a fő mozgatórugója, neki köszönhető a magyar történelmi alakok megjelenése a játékiparban. A kiállításon az ő munkássága, a hazai játékiparban játszott hatalmas szerepe is előkerül, például azon a 445 figurából álló Schenk-terepasztalon keresztül, amely a kenyérmezei csatát szemlélteti.

© Medve Balázs

A western enteriőrbe lépve egy vadnyugati szalonban találják magukat a látogatók, ahol olasz, spanyol, német és természetesen magyar gyártmányú összeállítások is szerepelnek. A szénabálák között a szalon asztalain találhat a látogató indiánokat, cowboyokat, postakocsikat vagy akár szállókat.

© Medve Balázs

A kiállítás végén megelevenedik egy középkori mesevilág. Magyarországon a szocialista éra cenzúrája miatt főként angol és amerikai mesék, tévésorozatok ihlette játékok jelentek meg, ilyen volt többek közt a Robin Hood vagy a Prinz Eisenherz. A kiállítás egy különleges, embernagyságú középkori, Schenk elemekből épült budai várral búcsúzik a látogatótól, amelyet azok a gyűjtők építettek meg a helyszínen, akik tárgyaik kölcsönzésével a kiállítás anyagához is nagyban hozzájárultak.

© Medve Balázs

A kiállítást nemcsak a társadalomtörténet könnyedebb bemutatását kedvelőknek ajánljuk, hanem a nosztalgiázásra vágyóknak is. A tárlatot változatos programok színesítik: családi nap, szubjektív tárlatvezetések (történészek, művészettörténész, esztéta szereplésével), filmklub, tematikus napok.

Vár mindenkit a BTM Vármúzeum kiállítása 2023.03.15-ig a Budavári Palota E épületében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik