Kultúra

Azt állítja egy jelnyelvi tolmács, hogy azért rúgták ki a Broadwayről, mert fehér

STEPHEN LOVEKIN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
STEPHEN LOVEKIN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Az 53 éves tolmáccsal e-mailben közölték, hogy a jelenlegi társadalmi légkörben nem lenne helyes, ha egy fehér férfi fordítaná jelnyelvre a fekete színészek szavait.

Beperelte a Broadway-darabok jelnyelvi tolmácsolását biztosító non-profit szervezetet az a tolmács, aki szerint azért rúgták ki Az oroszlánkirály stábjából, mert fehér a bőrszíne – írja az Independent.

A több mint egy évtizede a szakmában dolgozó Keith Wannt a Theatre Development Fund beugrósként szerződtette a musical jelnyelvi tolmácsolására, mivel nem volt egyetlen elérhető tolmácsuk sem. Wann elvállalta a munkát, ám állítása szerint nem sokkal később elutasító levelet kapott Lisa Carlingtól, a szervezet vezetőjétől, amelyben azt írta, hogy bőrszíne miatt mégsem kapja meg a munkát, mivel „nem helyénvaló, ha fehérek játszanak el feketéket a Broadway-darabokban”, főleg nem a „jelenlegi társadalmi légkörben”. A levélben bocsánatkérések közepette utasították a férfit, hogy lépjen vissza az ajánlattól. Egy másik e-mailből az derül ki, hogy Shelly Guy, a jelnyelvi rendező hozta meg a döntést.

A felháborodott tolmács azóta már a Fox műsorában is szerepelt, ahol Wann azzal érvelt, hogy nem szabadna valakit a bőrszíne miatt kirúgni. Azt is hozzátette, hogy 1000 dollárt fizettek volna neki darabonként, ettől a pénztől elesett azzal, hogy visszavonták az ajánlatot. A férfi ügyvédei szerint meglehetősen szilárd alapokon áll az ügyük, és elsősorban kompenzációt akarnak a tolmácsnak azért, amiért elvették tőle a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik