Kultúra

Uj Péter: Orbán Viktor miatt picsázódtam ki az Indexből

Uj Péter volt Gulyás Márton vendége a Partizánban. A 444.hu főszerkesztője beszélt saját pályafutásáról, az elmúlt harminc év médiapiaci mozgásairól és tulajdonosi átrendeződéseiről, az Index átalakulásáról és arról is, mit válaszol azokra a kritikákra, miszerint kevés a nő a 444-nél.

Elárulta, hogyan és miért kezdte el újságírói pályáját a Népszabadságnál, ahol elsősorban az irodalom, a magyar nyelv szeretete mozgatta, ahogyan szerinte általánosságban az akkori és korábbi újságírógenerációkat is:

Ezért kezdett érdekelni, hogy írjak valamit. Egyáltalán nem az a fajta közlésvágy, hogy én azt mondjam, Orbán Viktor mondjon le, vagy mondjam meg a nagy igazságot a világról, engem a magyar nyelv, a mondatok érdekeltek igazán.

Tíz évig egy olyan szerkesztőségben tudtam dolgozni, ahol szóba nem jött, hogy a sales befolyásolja a munkát, vagy hogy bizonyos politikai irányvonalak miatt meg kelljen hajolni, nekem legalábbis nem kellett. Innen jött az a fajta felfogás, hogy egy szerkesztőségnek így kell működnie. (…) Ez a kétezres években a magyar sajtóban már értelmezhetetlen volt

– mondta erről az időszakról.

Uj részletesen beszélt az Index átalakulása körüli szereplőkhöz fűzött viszonyáról, többek közt Gerényi Gábor, Vaszily Miklós és Spéder Zoltán neve is előkerül. Utóbbival kapcsolatban Gulyás arról kérdezte, vannak-e benne rossz érzések azért, mert miatta távozott az Indextől, amire Uj azt válaszolja, nincsenek, mert nem miatta történt, és az ő motivációit legalább megérti:

Orbán Viktor miatt picsázódtam ki az Indexből.

És bár a 444-gyel úgy véli, hogy ismét visszakapta azt, amit az Indexszel elvesztett, nem ment könnyen az elválás:

Utólag is nagyon nehezen engedtem el az Indexet. Olyan szempontból viszont nem, hogy ugye van most is, csak 444-nek hívják. (…) 444 még lesz, amikor már nem lesz Index. Hosszútávfutó vagyok, annak ellenére, hogy úszom.

Szóba kerültek olyan pályatársak is, mint a Népszabadság egykori főszerkesztője, Eötvös Pál – aki szintén volt már a Partizán vendége – vagy épp Bayer Zsolt, akinek a szobáját megörökölte a Népszabadságnál.

A részletes interjú – amelyben Uj beszél a Telexhez fűződő viszonyáról is – itt tekinthető meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik