Kultúra

Szőke Gábor Miklós az MNB-nek készülő szobrai közül az egyik túl nehéz, a másik túl nagy lett

Szőke Gábor Miklós / Facebook
Szőke Gábor Miklós / Facebook
A helyzetet egyik esetben a talapzat áttervezése, a másikban pedig a mélygarázs átépítése oldotta meg, de a Nemzeti Bank közben a tárolásért is milliókat fizetett a szobrász cégének.

A Magyar Nemzeti Bank, illetve a kormányközeli Market-csoport kedvenc kortárs művészeként számos megrendelést bezsebelő szobrászművész, Szőke Gábor Miklós (akinek első éveit korábban hosszú cikkben foglaltuk össze) szeptember elején mutatta meg a magyarok lélekvezető állata, a Csodaszarvas a Széll Kálmán tér fölé magasodó egykori Postapalotába megálmodott szobrának látványterveit, arról azonban nem beszélt, hogy a 2020-ban 195 millió forintért megrendelt szobor, illetve az ezzel egyidőben 197 millióért szintén az MNB felkérésére készíteni kezdett Medve és Bika harca mikor kerül majd a helyére.

A dátumok az elmúlt egy évben kétszer is csúsztak, de a folyamatba több más hiba is csúszott – fedezte fel az Átlátszó, ami arról írt, hogy a Csodaszarvas átadási határidejét 2021. november 20-ról előbb 2022 júniusára, majd október végére halasztották, hiszen a 6,5 méteres bronz szikla, illetve az azon álló 4,5 méteres állat elhelyezéséhez építési engedélyre van szükség,

a Várfok utca és a Vérmező út sarkára megálmodott műtárgy azonban az eredeti koncepció szerint kilóg a telekhatárról, így a folyamat egészen addig nem indulhatott el, míg a talapzatot nem építik át, megszüntetve a nyilvánvaló jogsértést.

A medve és bika esetében a méret mellett a súly is problémát okoz – árulja el a Közbeszerzési Értesítő, hiszen a Krisztina körút 55. alatti, kalandos történetű modern épület elé helyezni kívánt szobor miatt

a park alatti mélygarázs födémszerkezetének megerősítésére, illetve átalakítására volt szükség.

Az Átlátszó a felmerült költségekkel kapcsolatban eljuttatta a kérdéseit az MNB-nek, ami válaszában kijelentette:

a két szobor a fennakadás miatt kilenc és fél hónapot állt a szobrász műhelyében, így mindkét esetben 4,75 millió forintnyi tárolási díjat fizettek ki Szőke cégének, a Dante Birodalom Kft.-nek,

a helyzet azonban már megoldódott, sőt, a felállítás már folyamatban van.

Szőke Gábor Miklós / MNB A Medve és Bika harca látványterve

Hasonló tárolásra korábban is sor került – írja az Átlátszó: az aranyrudakból összeálló vonatot mintázó Robogás felavatását a közműhelyzet nehezítette, így az MNB a plusz két hónapnyi tárolásért egymillió forintot fizetett.

A Dante Birodalom Kft. a versenyhelyzetet nem teremtő, direkt megbízásoknak köszönhetően 2021-ben 1,12 milliárd forintnyi nettó árbevétellel, illetve 479 millió forintos nyereséggel zárt – ez jóval magasabb a 2020-as év hasonló adatainál: akkor 285 millió forintnyi bevételről, illetve 94,7 millió forintnyi haszonról számolt be a céginformációs adatbázis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik