Kultúra

Így fog kinézni „a magyarok lélekvezető állata”, a Pénzmúzeum kétszáz milliós Aranyszarvas-szobra

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Elkészült az egykori Postapalota, mai nevén már az MNB Pénzmúzeumaként üzemelő Buda Palota elé megálmodott, 199,5 millió forintért megrendelt Aranyszarvas-szobor látványterve, a szobrot megalkotó Szőke Gábor Miklós meg is osztotta azt Facebook-oldalán. Mint írja,

a magyarok lélekvezető állatát egy bronz szikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste – amelyet többezer bronz lemezbôl hajlított “aranyszőr lemezből” alkottam meg- egybefonódjon az éggel és éjszaka csillagképként ragyogjon.

A szobrász a NER alighanem legfoglalkoztatottabb képzőművésze, ez a szobra is az MNB megbízásából készül, csakúgy, mint a (borítóképünkön is látható) Robogás című, szintén aranyszínű alkotás, amit százhuszonhét millió forintért rendeltek a szobrász cégétől, nem sokkal azután, hogy hatszázhatvanhét millió forintért berendeltek tőlük két másik alkotást, egy százkilencvenhét millió forintos, tőzsdei elemzésekben használt gyertyadiagramokból felépülő harcoló medve-bika szobrot, és egy négyszázhetven millió forintos szoborcsoportot, amely kilenc aranyszínű oroszlánt ábrázol, amint egy harmincméteres ezüstszínű felhőből kiugranak.

Szőke Gábor Miklós munkásságáról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
A szobrász, aki egy halom lécből épített magának NER-karriert
Szőke Gábor Miklós pillanatok alatt vált a magyar művészvilág egyik legtöbbet foglalkoztatott alakjává, aki falécekből, majd fémlapokból készített munkáival tűnik fel úton-útfélen. De mi a titka?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik