Kultúra

Dél-Koreában kikérnék a lakosság véleményét arról, besorozzák-e a BTS tagjait

Xavier Collin / Image Press Agency / NurPhoto / AFP
Xavier Collin / Image Press Agency / NurPhoto / AFP

A dél-koreai kormány azt fontolgatja, nyilvános felmérésben kéri ki a lakosság véleményét arról, hogy a BTS tagjai kapjanak-e felmentést a kötelező katonai szolgálat alól, írja a Korea Times. A kérdés jó ideje a dél-koreai közbeszéd fontos témája, mivel a héttagú együttes legidősebb tagja, Csin, azaz Kim Szokcsin idén decemberben tölti be a harmincadik életévét, ami az ország törvényei szerint a kötelező katonai szolgálatra való jelentkezés felső korhatára.

A dél-koreai védelmi miniszter, Lee Jong-sup azt kérte az illetékesektől, hogy a lakosság véleményét fürkésző vizsgálatot minél gyorsabban végezzék el, és közölte azt is, hogy a végső döntéshez az együttes gazdasági hatásait is számításba veszik majd – a katonai szolgálat fontossága és további nemzeti érdekek mellett.

A dél-koreai törvények értelmében minden, arra testileg alkalmas férfinek tizennyolc és huszonegy hónap közötti kötelező sorkatonai szolgálatban kell részt vennie a rivális Észak-Korea fenyegetése miatt. Ugyanakkor az ország rendszeresen ad felmentést kimagasló eredményekkel rendelkező élsportolóknak, zenészeknek és egyéb művészeknek, akikről úgy ítélik meg, hogy munkásságukkal öregbítik a nemzet hírnevét. A BTS tagjainak felmentése is azért merült fel, mert sokan úgy tartják, hogy az együttes nagyban hozzájárul Dél-Korea nemzetközi imidzsének javításához. A kérdésben készült már néhány vizsgálat, ellentmondásos eredménnyel: az egyik ilyen arra jutott, hogy a válaszadók 60%-a támogatná a BTS tagjainak felmentését, egy másik viszont csak 46%-nyi támogatót talált 48%-nyi ellenzővel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik