Kultúra

Buszra zsúfoltak egy Petőfi-kiállítást, körbeviszik az országban

Az Átröpűlök hosszában hazámon busza csütörtökön indul, hogy kétszáznál is több megálló után visszatérjen Budapestre.

A Petőfi születésének kétszázadik évfordulója, a kormány által Petőfi-emlékévként kikiáltott 2023-as év közeledtével elindítja utazó kiállítását a Petőfi Irodalmi Múzeum – derül ki a PIM közleményéből.

Az Átröpűlök hosszában hazámon című tárlat először a költő szülővárosában, Kiskőrösön szerdán megrendezett Nemzeti Tanévnyitón lesz látható, aztán egy éven át bolyong majd a Kárpát-medencében, több mint kétszáz településen, illetve eseményen – köztük a Győri Könyvszalon eseményein vagy a 40. Hagyományos Csallóközi Vásáron, Dunaszerdahelyen – megállva eközben.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Múzeumkertben tartott keddi sajtótájékoztatón kiemelte:

az utazó kiállítás fő célja az, hogy minél többen  megismerhessék Magyarországon és a határainkon túl is Petőfi Sándor életművét, nagyszerűségét és zsenialitását.

MTI / Balogh Zoltán

A kiállítás címét adó mottó a Dalaim című vers részlete, ami nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is – teszi hozzá a közlemény, hiszen az nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, hanem az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, így a látogatók a költővé válásról, a társadalmi mobilitásról, az életpálya megválasztásáról, a közéleti szerepvállalásról, az irodalmi élet szervezéséről, vagy a családalapításról tudhatnak meg többet.

MTI / Balogh Zoltán

A busz belső terében zajló képzeletbeli utazás állomásait gyűjteményi tárgyak jelzik: ilyenek többek között a költő édesapja, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, melyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához egy-egy kiemelt vers, valamint több idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség is tartozik majd.

A tárlat kurátorai Molnár Eszter Edina és Sóki Diána, megvalósítását pedig a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik