Kultúra

Hatmilliárd dollárt szedtek össze eddig összesen a Jurassic Park dínói a mozikban

UNIVERSAL PICTURES - AMBLIN ENTE / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
UNIVERSAL PICTURES - AMBLIN ENTE / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Közel az egymilliárd dolláros globális bevételhez az idén júniusban bemutatott Jurassic World: Világuralom, ezzel együtt a Jurassic Park-franchise összbevétele is fontos mérföldkőhöz ért – szúrta ki a Deadline.

A dínós kalandfilm felzárkózott a pandémiás korszak legsikeresebb filmjeinek dobogójára a Pókember: Nincs hazaút (1,9 milliárd világszerte) és a Top Gun: Maverick (1,4 milliárd világszerte) mellé, ráadásul lekörözte a 2021-ben bemutatott Bond-filmet, a Nincs idő meghalnit is. Az idei toplistán második az egyelőre legyőzhetetlennek tűnő Top Gun-folytatás mögött, igaz a Doctor Strange az őrület multiverzumában szintén közelít az egymilliárdhoz, 955 milliárdot szedett össze világszerte.

A Jurassic World: Világuralom idehaza június 9-én, az amerikai mozikban június 10-én nyitott és szorgosan gyűjtötte is a bevételt. Az utolsó nagy piac, amelytől még remélni lehet a nézőszámok felpörgetését, az Japán, ahol július 29-én debütált a film. A számok azt mutatják, hogy a japánok is vevők a dínókra, a film globális összbevételét 990,4 millió dollárra növelte a japán premier, az egymilliárd dolláros álomhatár tehát nagyon valószínűleg össze fog jönni a sorozat hatodik darabjának. Ezzel együtt a franchise is újabb mérföldkőhöz ért: a majdnem harminc éve, Steven Spielberg rendezésében induló, majd eddig két trilógiává bővülő, hatfilmes dínós sztori immár összesen hatmilliárd dollárt termelt összesen a mozikban.

A hatmilliárd soknak tűnhet, de a franchise dobogóra még ez sem elég: azt nem meglepő módon a Marvel-univerzum foglalja el több mint 26 milliárd dolláros bevétellel – igaz, sokkal több filmmel is.

Kapcsolódó
Az új Jurassic Worldben az óriássáskáktól kell félni, nem a T-Rextől
Kedvenc dinoszauruszaink nem sok vizet zavarnak a Jurassic World: Világuralomban, mégis ez a legszórakoztatóbb rész az új trilógiából. Erről a Jurassic Park három régi főszereplője gondoskodik. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik