Kultúra

Tíz éve üresen álló pesti üzletben nyílt alkotótér az Ukrajnából menekült fiataloknak

Szendvicsbár
Szendvicsbár
Az István úti Szendvicsbárban a következő hetekben egymást követik majd a programok.

Ingyenes alkotói program ukrajnai menekült fiataloknak és performatív közösségi brunch – ezt ígéri az erzsébetvárosi István úton, egy tíz éve üresen álló üzlethelyiségben megnyílt Szendvicsbár nevű kulturális és közösségi tér, aminek kapuit a Placcc Fesztivál, a Ziggurat Project és a SVUNG Kutatócsoport, valamint független alkotók, Fuchs Máté és Tóth Bálint (Meetlab) nyitotta újra szélesre – olvasható az alapítók sajtóközleményében.

A háború kitörése után a menekülteket segítő, nekik gyerekprogramokat is szervező művészek helyén augusztustól egyre inkább a művészeti programok nyernek teret, amikbe nem csak a menekülteket, de a budapestieket is be akarják vonni.

A következő hetekben két nagyobb programra, illetve programsorozatra kerül sor a Szendvicsbárban, sőt, szeptember 23. és 25. között egy minifesztivállal készülnek majd, amire olyan emberek jelentkézését várják, akik hosszabb vagy rövidebb időre szeretnék birtokba szeretnék venni a helyet.

Az üzlettérben 2022. augusztus 23. és 25. közt a fővárosban élő művészek szerveznek ingyenes filmes és színházi workshopokat a menekült 15-18 éveseknek: ekkor Levko Esztella színésznő, Kozma Zsófi Rebeka performer, Mykola Bondarchuk színész és Visky Ábel filmrendező várja majd a betérőket, a következő napokban, augusztus 25-27. között pedig nekik köszönhetően a játékokon, különböző foglalkozásokon, illetve a művészeten át történő traumafeldolgozás kerül majd a középpontba.

Célunk, hogy keretet, segítséget és útmutatást adjunk az Ukrajnából Magyarországra menekülteknek. Azzal a reménnyel kezdtünk ebbe a munkába, hogy a fiatalok számára biztonságos légkört, és egy befogadó közösséget teremtsünk

– idézi a sajtóközlemény Levko Esztellát, a program ötletgazdáját.

Szendvicsbár

A magyar és ukrán nyelvű workshop során a tinédzserek megismerkedhetnek más, hasonló helyzetben lévő fiatalokkal, akikkel hosszú távú
barátságok alakulhatnak majd ki. A program során a résztvevők egy kisfilmet készítenek majd, aminek nem csak a történetét, de a karaktereit, illetve a forgatókönyvét is ők írják majd.

A workshopokat vezető négy alkotó közvetve, vagy közvetlenül mind érintett az Ukrajnában zajló eseményekben: Levko Esztella kárpátaljai születésű színésznő. Londonban végezte a színművészeti egyetemet, az elmúlt években több jelentős európai színházzal dolgozott együtt. A brit fővárosban az EAST 15 színművészeti egyetemen tanít, és rendszeresen tart workshopokat fiataloknak Magyarországon, illetve külföldön. Mykola Bondarchuk ukrán színész, a kijevi színművészeti egyetemen végzett. Évek óta Magyarországon él, a háború kitörése óta pedig Veszprémben és környékén szervez kulturális eseményeket az ukrán menekülteknek. Kozma Zsófi Rebeka New Yorkban a Hunter College-ban szerzett diplomát, majd tanulmányait a Free SZFE-n folytatta. Önkéntesként segít az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolásában.
Visky Ábel filmrendező, egyik legismertebb alkotása a Mesék a zárkából (2020), ami megjelenése óta számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, illetve a Sapientia egyetemen tanít, emellett az Olive Open Learning Initiative keretein belül menekültek számára tart rendszeresen vizuális nevelés workshopokat.

A programok persze nem merülnek ki ennyiben, hiszen augusztus 28-án, illetve szeptember 10-én 11:00-tól, majd szeptember 25-én 14 órától a NOMAD című performatív közösségi brunch-hoz csatlakozhatnak az érdeklődők, aminek során a civilek a művészetbe való bevonását célájul kitűző Femini duó tagjai, az SZFE-n drámainstruktorokká vált Dobos Eszter és Trömböczky Napsugár azt a kérdést járja majd körül, hogy mit jelent ma idegennek lenni Magyarországon, és próbál választ találni többek közt a következő kérdésekre:

Milyen egy falat otthon, távol az otthontól? Milyen étel jut eszedbe, ha az otthonodra gondolsz?

Szendvicsbár

A NOMAD eseményein mindig négy Budapesten élő külföldi vendégeli majd meg a résztvevőket, akik mind más okokból tartózkodnak Budapesten, más országokból érkeztek, egy közös azonban van bennük: egy jobb élet reményében költöztek hozzánk. A néhány órára szakáccsá váló emberek elkészítik majd az otthonukat jelentő kedvenc ételeiket, és megosztják majd az utazásuk történetét.

Az eseményekről további részletek a Szendvicsbár Facebook-oldalán olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik