Kultúra

Salman Rushdie támadója csak két oldalt olvasott a Sátáni versekből és meglepődött, hogy az író túlélte

Chautauqua Megyei Seriff Hivatala / AFP
Chautauqua Megyei Seriff Hivatala / AFP

A huszonnégy éves Hadi Matar csak két oldalt olvasott a Sátáni versek című kötetből, amelynek alapján annak idején Salman Rushdie ellen kiadták a fatvát. Matar ártatlannak vallotta magát a támadásban, ami múlt háten történt New Yorkban. A New York Postnak a börtönben adott interjújában Matar elmondta, hogy szerinte Rushdie egyszerűen csak valaki, aki az iszlámot támadta, azt azonban nem erősítette meg, hogy a fatva miatt támadt volna az íróra. Kiemelte ugyanakkor, hogy tiszteli a fatvát kiadó ajatollah-t, szerinte remek ember, szemben Rushdie-val, akit nem kedvel, és nem tartja jó embernek, valamint elmondta azt is, meglepődött, hogy az író túlélte a támadást.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

Hadi Matart néhány nappal ezelőtt anyja hivatalosan kitagadta tettei miatt. Salman Rushdie-nak a mája sérült meg, valamint az egyik szeme is, szombaton azonban levették a lélegeztetőgépről. Családja szerint a sérülések ellenére, amelyek minden bizonnyal megváltoztatják az életét, az író megőrizte humorát és jókedélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik