Kultúra a világ egy fura hely

Előkerült egy korábban ellopott, Krisztus vérét tartalmazó ereklye

Arthur Brand / Twitter
Arthur Brand / Twitter
A fécampi apátságban őrzött tárgy kalandos úton jutott vissza a korábbi helyére.

Megkerült a normandiai fécampi apátságból hat hete eltűnt, a legenda szerint Jézus Krisztus vércseppjeit tartalmazó ereklye. Az ezeréves kegytárgy egy eltűnt műkincsek felkutatásával foglalkozó holland detektív közreműködésének köszönhetően került elő –  írja az MTI.

Az ereklyét, illetve néhány liturgikus tárgyat június 1-jén késő este lopták el a Le Havre kikötőjétől északkeletre fekvő fécampi apátság sekrestyéjéből. A tolvaj éjszakára bezárkózhatott az épületbe, amit nem védett megfelelő biztonsági berendezés.

Az ellopott műkincsek hét-nyolc százaléka kerül vissza, nagy részük viszont megsemmisül. Ebben az esetben a tolvajnak szerintem fogalma sem volt arról, hogy mi került a birtokába

– mondta el a műkincset visszaszerző holland nyomozó, a téma szupersztárjának számító Arthur Brand (akivel korábban mi is interjúztunk) a BBC-nek.

Az ereklyét két fiola alkotja, amit Krisztus a legenda szerint egy ládában a tengerbe dobott, Fécampban partot ért vércseppjei töltenek meg.

Brand-nek ebben az ügyben nyomoznia sem igazán kellett, hiszen egy ismeretlen lépett vele kapcsolatba e-mailben, és ő vezette nyomra: a tolvaj ugyanis egy barátjánál tárolta a lopott dolgokat, az azonban rájött, hogy mi került  hozzá, így átadta azokat a kapcsolatot Branddel felvevő embernek.

A nyomozó azt ajánlotta, hogy az eltűnt műtárgyakat vigyék el neki, hagyják az ajtajánál, majd csengessenek be, így elkerülik a letartóztatást, ami az apátsággal való kapcsolatfelvétel biztos velejárója lenne.

Az ereklyét, illetve a többi eltűnt tárgyat Brand kedden adta át a holland rendőrségnek, az pedig visszajuttatta azt Fécamp-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik