Kultúra ismeretlen budapest

Csillagos és védett ház is volt a Jókai utcai épület, aminek egy része leomlott

Google Street View
Google Street View
A balesetnek négy sérültje van, a rendőrség vizsgálatot indított. De mit lehet tudni a házról?

Leomlott egy ház tetőszerkezete a pesti belvárosban – futott végig a hír hétfő délelőtt a magyar híroldalakon. De melyik házról van szó, mi történt ott, és minek köszönhető az omlás? Ennek jártunk utána.

A négy ember sérülését okozó, öt autót mozgásképtelenné tévő baleset fotói alapján egyértelműen látszik, hogy az Oktogontól mindössze néhány lépésnyire álló, helyi védettséggel is rendelkező Jókai utca 1. (Aradi utca 2.) szenvedte el a szemmel láthatóan sokmilliós károkat.

Kapcsolódó
Leomlott egy ház tetőszerkezete a VI. kerületi Jókai utcában, többen megsérültek
Az MTI úgy tudja, hogy sok autó megrongálódott, öt jármű teljesen összelapult.

A mai nevét Jókai Mór születésének századik évfordulóján, 1925-ben felvett utca Nyugati pályaudvartól legtávolabb eső házának helyén 1842-től a Pesti Izraelita Hitközség Hild József által tervezett kórháza, illetve a dolgozók lakásai álltak, a város fejlődése négy évtizeden át hagyott neki teret. A lassan kialakuló Nagykörút mellől az intézmény a Szabolcs utcában költözött, ahol 1889-ben nyitotta meg újra a kapuit.

Hátrahagyott épületének egy részét a fogorvosként a város egyik legtehetősebb háztulajdonosává vált dr. Dick Vilmos vette meg, aki lebontása után annak egyharmadán építette fel a ma látható négyemeletes, üvegtetőt is rejtő neobarokk bérházát, aminek terveit a korszak fontos bérházépítésze, Gutwillig József (1856-1934) szignózta.

A lépcsőház mennyezetét Déry Attila kutatásai, illetve a Ráday Mihály vezette Városvédő Egyesület Adalékok a belső Terézváros történetéhez című kötete (1982) szerint

egykor egy Fortunát ábrázoló Lotz Károly-freskó is díszítette.

Erről néhány évvel ezelőtt sajnos kiderült, hogy nem helyreállítható állapotban rejtőzik az egymásra került vakolatrétegek alatt,

hiszen a második világháború után, egy 1947-es beázást követően módszeresen lekaparták, így örökre elpusztult.

Az első két emeletén a vészkorszakban Raoul Wallenberg egyik irodájának is otthont adó, 1945. január 8-ig a svájci nagykövetség védelme alatt álló, majd egy nyilas akció keretein belül több száz zsidó elhurcolásának tanújává vált csillagos ház leghíresebb lakója a magyar klasszikus zene egyik legnagyobb brácsaművésze, a hangszer zenekadémiai oktatását is bevezető, Kiváló Művész-, illetve Kossuth-díjjal is elismert Lukács Pál (1919-1981) volt, akinek nevét emléktábla is őrzi az épület falán.

A hétfői balesethez egyértelműen a ház tetőtér-beépítésének munkálatai vezettek: a kétezres évek közepén az Önkormányzat által értékesített területre több egymást követő tulajdonos is készíttetett bővítési tervek, ezek pedig sorra építési engedélyig is jutottak, a munkák azonban nem indultak el. A sort végül egy 2018-ban zöld utat kapott, ismeretlen arcú terv törte meg, ami az építési hatósági rendszerek szerint 2021 szeptemberében indult el a megvalósulás felé.

Az omlás pontos részletei nem ismertek – bár ehhez a kerület polgármestere, Soproni Tamás Facebook-posztjában említett néhány héttel ezelőtti tűzeset is nyilvánvalóan hozzátett –, a rendelkezésre álló képek, illetve az MTI információi szerint azonban a homlokzati fal és tetőszerkezeti elemei, illetve a zuhanás közben magukkal rántott elemek dőltek az utcára, valamint a parkoló autókra.

Mihádák Zoltán / MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a történteket.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik