Kultúra a világ egy fura hely

Oszlopra állított focilabdával állítottak emléket a szerb foci úttörőjének

Soundkrampf
Soundkrampf
A közel nyolcezres szerb városka, Lapovo nem érte be a megszokottal.

A világ tele van meglepő emlékművekkel: Amerikában egy McDonald’s-burger tizenegy tonnás mása áll, Kőbányán boncasztalokból készült a születésre, az életre és az elmúlásra emlékeztető együttes, Skóciában pedig egy egerek tízezreit a másvilágra repítő macskával szemezhetünk.

Mindez azonban semmi ahhoz képest, ami a szerbiai Lapovo az 1868-ban meggyilkolt szerb herceg nevét viselő Kneza Mihaila utcájában fogadja az arra sétálót: a talpalatnyi zöldből kiszakított négyszög alakú területen 2019 óta ugyanis egy korinthoszi oszlopfő, illetve egy arra állított kék-fehér focilabda áll.

A furcsa mű az ország fociéletének egyik megalapozója, a közelben született Danilo Stojanović (1878-1967) előtt tiszteleg, aki huszonnégy évesen, 1902-ben hozta el Lapovóba az első labdát, illetve magát a játékot, ami pillanatok alatt népszerűvé vált.

Soundkrampf

Stojanović az egész életének a focinak szentelte: előbb játékosként, majd edzőként működött, egy sor klubot híott életre, majd végül számos csapat, köztük a Crvena Zvezda klubigazgatójaként is működött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik