Egy filmesnek általában élete álma valósul meg, ha jelen lehet az Oscar-gálán. Egy séfnél hol helyezkedik el ez a bakancslistán?
Bevallom, soha nem gondoltam, hogy valaha az Oscar-gálán főzhetek majd. Talán még most sem fogom föl egészen a történteket. Jelenleg is tart az amerikai utazásom, és kell még idő, hogy leülepedjen az a rengeteg élmény, ami az elmúlt közel két hétben ért, és aminek része volt az Oscaron történő főzés meg szereplés. Valószínű, hogy ezt az egyik legnagyobb sikernek könyvelhetem el, ami idáig a pályafutásomon megadatott.
A két hetes út teljesen az Oscar-gála köré szerveződött? Mennyi ideig tartott a felkészülés?
Kilenc hónapja nyitottuk a Spago éttermet Budapesten, és eredetileg tervben volt, hogy a nyitás előtt kijöhetek majd Amerikába, és Wolfgang Puck többi éttermében is szedhetek fel némi tapasztalatot, testközelből látva, milyen rendszerben dolgoznak, hogy aztán könnyebb legyen átültetni mindezt a budapesti étterembe. A világ helyzete miatt erre sajnos nem nyílt akkor lehetőség, így most összekötöttük egy tanulmányúttal az Oscar-gálás főzést, az elmaradt tapasztalatszerzést is pótolva. Már az amerikai út első hetében ellátogattam Wolfgang Puck Los Angeles-i éttermébe, majd három-négy napot foglalkoztam az Oscar-menü felfőzésével. Ez egy szintén Puckhoz tartozó cateringes konyhában történt, ahonnan a rendezvényeket szokták lebonyolítani.
De az Oscar-est akkor konyhai szempontból is rendkívüli kihívás, mondjuk egy átlagosan nagy rendezvényhez, vagy egy teltházas éttermi estéhez képest?
Sokkal nagyobb fény vetül rá, így jóval több embert mozgat meg, mert a vendégek között sok az ismert ember. Az Oscar egy olyan esemény, amiről világszerte szinte mindenki tudja, mikor lesz, és nagyjából azt is, kik kapták a díjakat. Tehát összehasonlíthatatlanul nagyobb visszhangja van, mint más, hasonló volumenű rendezvények többségének.
Volt vadas, somlói, Esterházy torta is. Wolfgang Puck a kezdetektől bátorította, hogy mindenki hozza a saját nemzeti ételeit a gálába?
Catering szempontjából a tavalyi gála elmaradt, tehát nem tartottak fogadást a rendhagyó díjkiosztó után. Idén az volt a koncepció, hogy egyfajta nemzetek konyhája alakuljon ki. Isztambulban is működik például Spago étterem, így voltak török ihletésű ételek, illetve ott volt a magyar stand, amelyben én is álltam. Wolfgang Puck szívéhez közel áll a magyar konyha, támogat is benne erősen minket, ezért úgy döntött, hogy ne csak háttérből szervírozzuk fel az ételeket. Mert azt tudni kell, hogy az ételek nagy részét a rendezvényterem mögötti óriási bankett-konyhából tálalják, a felszolgálók tálcán kínálják körbe a vendégeknek. Az ételek kisebbik részét viszont élőben, látványpultból kínálva szervírozzuk, és most többek között egy magyar látványpult is volt a vendégtérben. Ez tehát kuriózumnak számított. A standban harmadmagammal fejeztük be a tálalást, pont a vadast készítettük látványban. Ott élőben fejeztük be az ételt, tálaltunk, adott esetben szóba elegyedtünk a vendégekkel, akinél volt erre nyitottság. Ez tehát egy sokkal interaktívabb és vendégközelibb élmény volt, mint a belső konyhán dolgozni.
Az ABC reggeli műsorában már mesélt róla, hogy Samuel L. Jackson kapott elsőként a vadasból, de volt-e még ilyen közismert sztár, aki lelkesedett a magyar fogásokért?
Bevallom, hogy sok mást nem nagyon ismertem fel. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nem csak a világhírű színészek vannak jelen ilyenkor, hanem a stábtagok és olyan szaktekintélyek is, akik azért nincsenek állandó rivaldafényben. Utólag néztük meg, hogy kik fordulhattak meg a standunknál, és kiderült, hogy jó pár Oscar-díjas úriember volt köztük. A vadasra nagyon jó visszajelzések érkeztek. Volt, aki többször is visszajött, meg ajánlotta másoknak, hogy „Ide gyertek, ez az igazi étel!”, és ehhez hasonló mondatok.
Az Oscar-díjasok zömét nem könnyű megismerni arról, hogy egy szobrocskát szorongatnak? Vagy ide már nem viszik magukkal?
De, többen szorongatták a díjat, büszkén hozták magukkal.
Sejtettem, hogy ilyenkor nem szívesen válik meg tőle az ember egy darabig. És a somlóira vagy Esterházy tortára is kapott visszajelzést?
Már a konyhában kaptunk visszejelzést, amikor készítettük a desszerteket. Ezek ugyanis az itteni amerikai kollégák számára is az újdonság erejével hatottak, mivel náluk másfajta desszertek vannak, kevéssé ismerik ezt az ízvilágot, de nagyon dicsérték. Gyorsan el is hordták a süteményszéleket, ami már önmagában pozitív visszajelzés. A jelek szerint a vendégeknek is ízlett, hiszen minden elfogyott a desszertpultról.
A díjazottakról is elvonta a figyelmet, hogy Will Smith lekevert egy pofont Chris Rocknak. Az est botrányának volt a konyhán, illetve a fogadáson bármi visszhangja, vagy oda már nem jutottak el az eset hullámai?
A helyszínen semmit nem észleltünk belőle. Csak utólag, a gáláról hazafelé tartva értesültem róla a hírekből, mi történt. Szerintem azért nem volt hatása, mivel a vendéglátásnak helyet adó bankett terem egy szinttel feljebb van, mint maga a díjátadó. Márpedig az ominózus affér lent történt, így annak a hullámai már nem értek föl hozzánk.
Will Smith-t vagy Chris Rockot sem látta akkor fent, a fogadáson?
Egyiküket sem. Will Smith-t azért már messziről megismertem volna.
Egyszer akár még a budapesti Spagóban is felbukkanhat, hiszen egy időben szinte hazajárt Budapestre. Most Las Vegasból beszélgetünk, ott is épp Wolfgang Puck valamelyik éttermét tanulmányozza?
Igen, több Las Vegas-i étterme is van. Most egyikből a másikba járok, mindenhol eltöltve egy-egy napot.
Ha jól alakulnak a dolgok, és nem üt be egy újabb járványhullám, jövőre is ott fog főzni az Oscar-gálán? Esetleg van valamiféle rotáció a világ Spago-éttermek séfjei között?
Ez volt az első alkalom, hogy külföldi étterméből hívott séfet. Bízom benne, hogy ezt a hagyományt megtartja a továbbiakban is.
Ha a magyar fogásoknak ekkora sikere volt, akkor szólnak mellette érvek.
Nem akarok elkiabálni semmit, de reméljük, így lesz. Én nagyon örülök ennek a lehetőségnek, és tényleg igyekszem minden pillanatát megélni, magamba szívva nemcsak a konyhai tudást, de az amerikai életérzést is. Mert ez az első alkalom, hogy Amerikában vagyok. Ilyen szempontból ez több számomra, mint puszta tanulmányút, illetve az Oscar-szereplés, elég impulzív időszakot élek jelenleg.
A kinti élmények konkrétan beépülnek majd valahogyan a budapesti Spago étlapjába is? Miben észlelheti mindezt egy vendég?
Mindenféleképpen beépül. Egyrészt a konyhai szervezést érinti, amit vendég közvetetten tapasztalhat, de lesz közvetlen hatása is: igyekszünk feltenni az étlapra hamarosan ezeket az ételeket, amiket az Oscar-gálára készítettünk.
Tehát akkor megkóstolhatjuk ugyanazt a vadast, ami Samuel L. Jacksonnak is annyira ízlett?
Igyekszünk. Jelenleg még nincs étlapon, de amint visszamegyek, azon fogok dolgozni, hogy minél hamarabb elérhető legyen.