Kultúra

Kálomista nem kér bocsánatot, így Hann Endre beperelte az Elk*rtuk készítőit

MTI / Soós Lajos
MTI / Soós Lajos
A producer azzal érvelt, hogy az Elk*rtuk fikció, emiatt nem is lehet rajta számon kérni a valós tényeket.

Beperelte az Elk*rtukat készítő Mega Film Kft.-t Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője, mert álláspontja szerint a stúdió a filmmel megsértette a jó hírnévhez való személyiségi jogát – írja a 444.

Hann azt sérelmezte, hogy a tavaly októberben bemutatott filmbe őt magát is beleírták Endreként, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként manipulálja a közvéleményt hamis adatokkal, meghatározó háttérfiguraként pedig a politikai életet is befolyásolja. Az, hogy a filmbéli Endre valóban Hannt takarja, a napnál is világosabb, ám maga Kálomista Gábor producer is megerősítette ezt, sőt, Hannt tavaly novemberben egy olyan levélben hívták meg a díszbemutatóra, amelyben egyértelműen leírják, hogy ő ihlette Endrét.

Kapcsolódó
Hann Endre az Elk*rtukról: Olyan hitelrontásról van szó, amelyet aligha lehet válasz nélkül hagyni
A Medián vezetője szerint abszurd és propagandafilm lett a végeredmény.

Hann idén januárban lehetőséget kínált a peren kívüli megegyezésre: 3 millió forintos sérelemdíjat és nyilvános bocsánatkérést akart. Kálomisa nem kért ebből, válaszlevelében azzal érvelt, hogy mivel az Elk*rtuk fikció, nem lehet rajta tényeket számon kérni. Hangsúlyozza, hogy filmjük játékfilm,

mely még ha valós eseményeken is alapul, de fikciós műfaj. Tekintve, hogy a nézőközönség számára teljesen egyértelmű, hogy egy játékfilmet lát a moziban, nem pedig híradót néz, tények meghamisításáról, így a jó hírnév megsértéséről nem lehet beszélni.

Emiatt hiába asszociál a néző Hannra, nem érinti a személyiségi jogait, sőt mivel egy játékfilmben az alkotók szabadon fejezhetik ki véleményüket, és a művészeti alkotás szabadsága is az Alaptörvényben rögzített alapjog. Kálomista álláspontja homlokegyenest ellentmond annak, hogy tavaly ősszel még azt nyilatkozta a filmről: a szerelmi szálon kívül semmilyen fikció nincsen benne.

A benyújtott kereset a filmben elhangzó három, Hann által valótlannak titulált állítás helyesbítését kéri:

  • Hann és a Medián „az akkor kormányzó MSZP-SZDSZ kormánykoalíció támogatottságát a ténylegesen mértnél magasabban, az ellenzékben lévő Fidesz támogatottságát pedig a ténylegesen mértnél alacsonyabban megjelölő közvéleménykutatási eredményeket tett közzé”
  • Hann az akkori kormány politikai döntéshozatalának fontos résztvevője volt, aki kapcsolatban állt Szilvásy Györggyel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterével
  • részt vett az őszödi beszéd kiszivárogtatásában.
Kapcsolódó
A Gyurcsány-show nagyvászonra költözött: tucatthriller lett az Elk*rtuk, Dobrevvel a középpontban
Az Elk*rtuknak nem válik hátrányára a propaganda – ez az egyetlen ok, ami miatt a kampányra időzített filmet nem felejtjük el azonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik