Kultúra ismeretlen budapest

Nem élhetett elővásárlási jogával az I. kerület, mert közel két hónapig nem engedték be a Várnegyed eladó palotájába

Vincze Miklós / 24.hu
Vincze Miklós / 24.hu
Az ügy meglepő véget ért.

Március elsején az I. kerületi Önkormányzat meglepő okból tartott sajtótájékoztatót a Mátyás-templomtól néhány lépésnyire álló Táncsics Mihály utca 1. előtt: a furcsa körülmények között egy NER-közeli üzletember, Jellinek Dániel egyik cégének tulajdonába jutott épület ugyanis felbukkant az ingatlanpiacon, a kerület pedig élni szeretett volna az elővásárlási jogával, azt azonban egy független értékbecslést végző ingatlanszakértő bejárásához kötötték, hogy tudják, mekkora valóban az épület értéke, és hogy az 1,9 milliárdos ár ennek fényében vállalható-e.

A témában akkor született cikkünkben arról írtunk, hogy a bonyodalmat az eladó Indotek Group (aminek a tulajdonos ReoCo Value Added Ingatlanalap is része) generálta, hiszen

január 7. óta több ígéretet is tett arra, hogy beengedi a szakembert, erre azonban több mint másfél hónapon át nem került sor.

Az önkormányzatnak ekkorra nem maradt már túl sok ideje a döntésre, hiszen a március 3-i képviselő-testületi ülésen el kellett dönteni, hogy élnek-e a joggal, vagy szabad utat engednek az adásvételnek.

Vincze Miklós / 24.hu

A helyzet cikkünk megjelenése után sem változott, így

az ülésen a képviselők határozatképtelenek voltak, a kerület pedig nem élt az elővásárlási jogával.

– tudtuk meg a Budavári Önkormányzat sajtóosztályától.

Történelem

Az elmúlt ötven évben az Országos Műemléki Főfelügyelőségnek, illetve jogutódainak is otthont adó, két késő középkori ház romjain született Táncsics Mihály utca 1. a XIX. században a gróf Pejacsevics, majd a báró Piret de Bihain, végül pedig a báró Hatvany család tulajdonában volt, akik 1920-ban eladták azt Nagy-Britannia budapesti nagykövetségének.

A házat huszonegy éven át, egészen a minden magyarországi tulajdonukat Svájcra bízó diplomaták távozásáig britek töltötték meg, helyüket a háború legsötétebb éveiben pedig a hatvanezer zsidó életét megmentő svájci diplomata, Carl Lutz vette át, aki saját rezidenciájaként használta a palotát.

Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi

A súlyos háborús sérüléseket a hatvanas évek végén beköltöző műemlékvédelem állította helyre, sőt, kreatív módon bővítette is azokat, így a kapu mögött ma az elmúlt évszázadok majd mindegyik fontos korstílusával találkozhatnánk.

Mindezek fényében kérdés, hogy a ház új tulajdonosa – ami a kerület szerint az Indotek-csoport egy másik cége – milyen hasznosítást tervez a területen, ahol a 3,5-es beépítési szorzót lehetővé tévő építési jogszabályoknak megfelelően, a műemléki értéket tiszteletben tartó

további beépítésekkel közel ötezer négyzetméternyi hasznos alapterület is születhet.

A ReoCo 2021-ben több másik épülettel – köztük a MÁV egykori székházával, illetve egy balatoni szállodával – együtt szerezte meg a Táncsics Mihály utca 1-et. Az ügy részleteiről, illetve a milliárdos cégkapcsolatairól korábban hosszú cikket tettünk közzé, ami itt olvasható.

Kapcsolódó
Várbéli egykori nagykövetséget és a régi MÁV-székházat is megvette a leggazdagabb magyarok egyike
14,6 milliárd forintért váltott gazdát egy kilenc épületből álló, értékes műemlékeket is tartalmazó ingatlancsomag. Kérdés, milyen jövő vár rájuk Jellinek Dániel érdekeltségeinél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik