Kultúra ismeretlen budapest

Megvenné az önkormányzat a Várnegyed egyik palotáját, de nem engedik, hogy felmérje az állapotát

Vincze Miklós / 24.hu
Vincze Miklós / 24.hu
A Táncsics Mihály utca 1. számú épületet a megvásárlás után piaci áron adnák el, a nyereséget pedig a kerületre költenék.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2021 júniusában 14,6 milliárd forintért vált meg egy fővárosi, illetve Balaton-parti épületeket is magában foglaló ingatlancsomagtól – derült ki az év végén.

A témában ekkor írt cikkünkben három épületet is bemutattunk: a kilenc szintjén száznegyven szobát rejtő, négy éve a piacon lévő siófoki Hotel Aranypartot, a 2008-ig a MÁV székházaként hasznosított Andrássy út 73-75-öt, illetve

a magyar műemlékvédelem egykori Táncsics Mihály utcai központját, ami a két világháború közt a brit nagykövetségnek, 1942-től pedig a hatvanezer zsidó életét megmentő svájci diplomatának, Carl Lutznak adott otthont.

A középkori romokon álló, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján modern átépítést kapott épület társaival együtt a magát nem kormányközeli üzletembernek tartó, de Tiborcz Istvánnal, illetve a NER-közeli körökkel már évekkel ezelőtt üzleti kapcsolatot kialakító Jellinek Dániel egyik cégéhez, a ReoCo Value Added Ingatlanalaphoz került.

Kapcsolódó
Várbéli egykori nagykövetséget és a régi MÁV-székházat is megvette a leggazdagabb magyarok egyike
14,6 milliárd forintért váltott gazdát egy kilenc épületből álló, értékes műemlékeket is tartalmazó ingatlancsomag. Kérdés, milyen jövő vár rájuk Jellinek Dániel érdekeltségeinél.

A Várnegyed egyik legértékesebb telkén álló ingatlannal kapcsolatos célokról november 29-én levélben kerestük meg a ReoCo mögött álló Indotek Groupot, kérdéseinkre azonban az azóta eltelt három hónapban nem kaptunk választ.

Ezek egy részét végül az I. kerületi Önkormányzat március 1-jén, az épület előtt Szabotálják az önkormányzat elővásárlási jogát, nem engedik be az értékbecslőt az épületbe címmel tartott rövid sajtótájékoztatója válaszolta meg, ahol Gelencsér Ferenc alpolgármester kijelentette: az I. kerületnek

az 1,9 milliárdos árcímkét kapott palota miatt elővásárlási joga volt a teljes ingatlancsomagra, ezzel azonban nyilvánvalóan nem  kívántak élni, hiszen ezt az összeget egyrészt nem tudták volna kifizetni, másrészt pedig abból mindössze egy épületre tartottak igényt.

Az MNV-nek nyilvánvalóan módjában lett volna csak ezt az elemet kivenni a csomagból, majd külön értékesíteni – úgy, ahogyan azt 2020 végén, a hivatali időn túl az azóta már lebontott Szentháromság téri egykori Diplomataházzal is megtették –, ezt azonban nem tették meg, így a Budavári Önkormányzat 2022. január 20-án lemondott az elővásárlási jogról.

Az épület földhivatali tulajdoni lapján ekkor azonban már több mint egy hónapja a ReoCo neve állt,

az állam tehát nemes egyszerűséggel nem várta meg a kerület válaszát, és megkötötte az adásvételi szerződést a legmagasabb ajánlatot leadó ingatlanalappal.

A 3,5-es beépítési szorzót lehetővé tévő építési jogszabályoknak megfelelően az alig 1500 négyzetméteres alapterületű műemlék ingatlanon a jövőben további beépítések történhetnének, a cégnek egyelőre azonban nem ez a terve, hiszen január elején a ReoCo azt eladásra kínálta – a kerület szerint azzal a céllal, hogy Jellinek egy másik érdekeltsége vásárolhassa meg.

Az újbóli ingatlanpiacra kerülés miatt az I. kerületnek újra elővásárlási joga keletkezett,

ezzel pedig élni is kívánnak, hogy a megvásárlás után immár piaci áron, akár 4-5 milliárd forintért adhassák azt tovább.

Vincze Miklós / 24.hu

A keletkező milliárdos profitot a koronavírus-járvány alatti bevételkiesések, illetve a kormányzati elvonások miatt nehézségekkel küzdő önkormányzat a kerületre fordítaná, mindehhez azonban szükség lenne arra, hogy a jelenlegi tulajdonos egy független ingatlanszakértőt engedjen az épületbe.

Ez január 7. óta nem történt meg – állítja Gelencsér, aki szerint a kerület megállás nélkül keresi a bejutás lehetőségét, arra azonban sokadik próbálkozásra sem kap valódi lehetőséget. A felmérésre mostanra már égető szükség lenne, hiszen a képviselő-testületnek március 3-án, csütörtökön szavaznia kell arról, hogy meg kívánja-e vásárolni az épületet. Dönteni az állapot pontos ismerete nélkül pedig nem lehet.

A kialakult helyzettel kapcsolatosan felmerült új kérdéseinket cikkünk megjelenése előtt eljuttattuk a cégcsoport felé, így a cég esetlegesen beérkező válaszaival a cikket frissítjük majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik