Kultúra

A Sikoly vetett véget a Pókember egyeduralmának

PARAMOUNT PICTURES - LANTERN ENT / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
PARAMOUNT PICTURES - LANTERN ENT / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
Négy hét után taszította le a trónról a horrorfranchise ötödik része a bevételeivel rekordokat döntő szuperhősfilmet.

Már a bemutatása hetén többet kaszált az új Sikoly, mint amennyiből készült: a franchise ötödik része 30,6 millió dollárt keresett eddig az észak-amerikai mozikban, ezzel a második helyre szorította a négy hete a lista éléről kirobbanthatatlan Pókember: Nincs hazautat – írja a Variety.

Globális adatok még nincsenek a slasher debütálásáról, ám az észak-amerikai számok több mint biztatóak: a 25 millió dolláros büdzséből készült film már az első hetén visszahozta az árát, és tízmillió dollárral szárnyalta túl a Pókember múlt heti bevételét. A Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett által rendezett Sikoly sikeréhez a lap szerint az is hozzájárulhatott, hogy a film célcsoportja, a fiatalabb generáció vélhetően kevésbé retten meg a tengerentúlon szintén nagyon gyorsan terjedő omikron vírusvariánstól, a statisztikák szerint ugyanis a nézők kétharmada a 18-35-ös korcsoportból került ki. A sorozat ötödik része nemcsak a járvány ellenére teljesít jól, hanem az előző részhez képest is: a 2011-ben bemutatott Sikoly 4 a premier hetén csupán 19,3 millió dollárt hozott.

A lista második helyén a Pókember harmadik része foglal helyet, amelynek az elmúlt egy hónapban nem igazán akadt kihívója, az egyetlen valós rivális, a Mátrix: Feltámadások ugyanis kifejezetten rosszul nyitott, és négy hét alatt is csak kicsivel több, mint 35 millió dollárt volt képes összeszedni. Ez utóbbin az sem segített sokat, hogy múlt héten Kínában is bemutatták, és ugyan első a listán, csupán 7,5 millió dollárt hozott. Ehhez képest a Pókember: Nincs hazaút sorra dönti a rekordokat, tavaly az év legtöbb bevételt hozó filmje lett, sőt, az örökranglistán is egyre ostromolja a negyedik helyen található Avatart, amelytől a hazai bevételek terén még 60 millió dollárral van elmaradva. Ezt a hátrányt azonban vélhetően gyorsan le fogja faragni, hiszen csak múlt héten 20,8 millió dollárt szedett össze az észak-amerikai mozikban. Globálisan a Sony szuperhősfilmje 1,6 milliárdnál jár.

A Sikoly a lista sorrendjén nem változtatott sokat, az eddigi első négy helyezett egy hellyel hátrébb csúszott: a Pókember mögött az Énekelj! 2, a 355 című női kémfilm és a King’s Man: A kezdetek sorakozott fel. A hatodik helyen egy újonc található: a Belle című japán anime múlt héten mutatkozott be az amerikai mozikban, 1,6 milliót hozott, amellyel 57,7 millióra növelte globális bevételét.

Kapcsolódó
Hányszor lehet egy filmben megijedni a hűtőajtó mögötti rémtől?
Wes Craven halála és Harvey Weinstein botránya sem tudta megakadályozni, hogy elkészüljön a Sikoly folytatása, a rajongók pedig örülhetnek: nem gyalázták meg a mítoszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik