Kultúra

Herczeg Ferenc Kék róka című művének filmadaptációjával indul a megújult Duna Televízió

Youtube / MEGAFILM
Youtube / MEGAFILM
A film a harmincas évek Budapestjére repíti vissza a nézőket.

A Száraz Dénes és Zsigmond Emőke főszereplésével készülő romantikus tévéfilmben izgalmas szerelmi történet közepébe csöppenhetnek a nézők – olvasható az MTVA az MTI-hez eljuttatott közleményében, ami hozzáteszi: a lebilincselő cselekmény, a kiváló színészi alakítások és a különleges képi világ nemzetközi szuperprodukciókat idéz.

A Herczeg Ferenc legtöbbet játszott színdarabjából készült egészestés játékfilm rendezője Pacskovszky József, főbb szerepeiben pedig Száraz és Zsigmond mellett Fekete Ernő, Schmied Zoltán és Sodró Eliza tűnik majd fel.

A történet alapja egy romantikus komédia, de a tévéfilm megmutatja majd a szerelmi bonyodalmak drámai oldalát is, sőt, a színmű modernizált feldolgozása helyenként Woody Allen, máshol pedig a francia újhullámos alkotók mozijait idézi – állíjtaj a közlemény.

A történet középpontjában a gyönyörű és rejtélyes hősnő, Cecília áll, aki vőlegényéhez sietve beleszeret egy ismeretlen férfiba, akiről kiderül: jövendőbelije sokat emlegetett barátja és tanúja. Ez a szerelem persze nem teljesedhet ki, hiszen Sándor nem akar titkos harmadik lenni, Cecília pedig rövidesen rádöbben: egyik férfi sem méltó igazán a figyelmére, ezért elhatározza, hogy kezébe veszi az irányítást.

Az egy párbajban ellenfelét megölő, majd a börtönben írni kezdő, két évvel ezelőtt a tiltakozás ellenére a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült Herczeg színdarabját – aminek tévéadaptációját a Filmintézet is támogatta – 1920-ban Erotikon címmel némafilmként vászonra vitték Svédországban, a magyar filmesek azonban eddig még nem fedezték fel.

Az eredeti színműben lévő öt szereplő helyett a tévéfilmben több mint tíz jelenik majd meg, a történések idejét pedig a századfordulóról a harmincas évekre tolták (ezt pedig archív filmfelvételekkel is erősítik), hiszen akkor még hitelesebbnek tűnnek a nő tettei – mondta el a rendező, aki néhány részletbe is beavatott:

Cecíliának lesz barátnője, Sándornak szeretője, a professzornak plátói viszonya. Igyekeztünk életszerű, de kiindulási pontként is érdekes helyzetekből indítani a sztorit. Pincér, taxisofőr, kalauz, bárónő a vonaton –e mind-mind lenyomatot hordoznak, sorsokat villantanak föl az adott korból. A hőseinket a körülöttük felvillanó karakterekhez való viszonyuk is jellemzi. Esendővé tettük őket, nem akarunk ítélkezni. Az a fajta elnéző irónia ez, amit én nagyon szeretek filmben megjeleníteni. A Woody Allen-utat követjük, nem a tragédia felé visszük a filmet, a drámát a vígjáték elemeivel próbáljuk ötvözni.

A Kék róka január 22-én, este 19:50-től lesz látható a Dunán, rövid előzetese pedig a Megafilm 2021-es évét összefoglaló tízperces anyag részeként, itt látható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik