Kultúra

Átnevezik a J. K. Rowling nevét viselő iskolai házat az írónő vélt transzfóbiája miatt

Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images
Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images
Alig pár óra telt el azóta, hogy Jon Stewart antiszemitizmussal vádolta meg a Harry Potter-filmek koboldjai miatt.

Alig néhány órája, hogy az amerikai humorisa, Jon Stewart antiszemitizmussal vádolta meg J. K. Rowlingot, máris újabb rossz hírrel kellett szembesülnie a Harry Potter-könyvek szerzőjének. A Telex szúrta ki a Sky News cikkét, miszerint egy brit gimnáziumban átneveztek egy, eddig Rowling nevét viselő iskolai házat az írónő vélt transzfóbiája miatt.

Az essexi Boswells School iskolai házai egytől egyig híres britekről kapták a nevüket, az öt közül az egyik J. K. Rowling nevét viselte. Most az iskola közleményt adott ki, melyben jelezték, a diákok és az iskola dolgozói részéről egyaránt többen kérték, hogy vizsgálják felül a névadást, tekintve, hogy Rowling az elmúlt hónapokban több vitatható megjegyzést is tett a transzneműekkel kapcsolatban.

Az iskola vezetése elfogadta a kérvényezők érvelését, közleményükben úgy fogalmaztak, JKR-nak a témában vallott nézetei nem egyeznek az iskola politikájával, és azzal a meggyőződéssel, hogy a Boswells School olyan hely, ahol az emberek szabadok lehetnek.

Ennek fényében átnevezik az iskolai házat, ami ezentúl a Holmes nevet viseli majd Dame Kelly Holmes olimpiai aranyérmes atléta után.

2020 óta egyre többen fordulnak el Rowlingtól a vélt homo- és transzfób megjegyzései miatt, igaz, korábban a homofóbok is megtalálták a kritikáikkal. A cérna akkor szakadhatott el sokaknál, amikor 2020-ban a Twitteren tett közzé egy bejegyzést, melyben úgy fogalmazott, aki menstruál, az nő. Itt vádolták először nyílt transzfóbiával az írónőt, az indulatok pedig azóta sem csitulnak körülötte.

És bár a történtek hatására több híresség és elismert közéleti szereplő is kiállt mellette, többek mellett Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek címszereplőjét megszemélyesítő színész is elhatárolódott tőle. Többen ezzel hozták összefüggésbe, hogy Rowling mindössze egy archív felvételen szerepelt a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című jubileumi műsorban, de mint utóbb kiderült, a készítők megkeresték Rowlingot, ő volt az, aki nem akart szerepelni a produkcióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik