Kultúra

J.K. Rowling antiszemitizmusáról árulkodnak a Harry Potter-univerzum koboldjai?

Youtube
Youtube
Jon Stewart szerint ez egyértelmű.

A legendás amerikai Daily Show 1999-2015 közti házigazdája, a műsortól való visszavonulása óta is számos fontos témában megnyilvánuló Jon Stewart podkesztje, a The Problem with Jon Stewart legújabb epizódjában a Harry Potter-sorozat tavaly transzfóbiával vádolt, az év végi Visszatérés Roxfortba című különkiadásból épp ezért kimaradt írónőjét, J. K. Rowling-ot antiszemitizmussal vádolta meg, hiszen az események egyik helyszínéül szolgáló Gringotts Bank dolgozói, a koboldok szerinte egyértelműen a zsidókat helyezik a célkeresztbe.

Stewart arra is rámutatott, hogy a lények feltűnően hasonlítanak az antiszemita irodalom 1903-ban megjelent egyik talpköve, a szatirikus írásokból, illetve más fiktív szövegekből összeállított Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című munka illusztrációira.

A világméretű zsidó összeesküvés titkos dokumentumainak beállított anyag a XX. században számos vihart kavart: az 1917-es orosz forradalom után Oroszországban, majd a weimari köztársaságban, illetve Hitler Harmadik Birodalmában is népszerűvé vált, huszonnégy fejezetből álló pamfletet ma már csak kevesen gondolják hitelesnek.

A tévés szerint a következő gondolatsor játszódhatott le az írónő fejében:

Lehetne úgy, hogy ők vezessék a bankot? Ez a varázslók világa… meglovagolhatunk sárkányokat, lehet házibaglyod, de kinek kéne irányítani a bankokat? Hát a zsidóknak… de mi lenne, ha élesebbek lennének a fogaik?

Távolról sem Stewart egyébként az első, aki párhuzamot von a sorozat koboldjai, és a zsidók közt – a gyerekkönyveket jegyző Marianne Levy a The Jewish Chronicle hasábjain például már két évvel ezelőtt rámutatott ugyanerre. A nő egy stúdiólátogatáson szembesült az antiszemita illusztrációkat másoló karakterekkel, akik hosszú orrúak, elegáns öltönyt viselnek, és egy halom aranypénzbe túrnak a hosszú körmeikkel, a hasonlóság pedig nyilvánvalóvá vált, sőt, arról mesélt, hogy mikor

egy képkockát a náci Németország Der Stürmer nevű lapjában megjelent rajzok mellé tettem, azok nem is különböztek sokban egymástól.

A hírre a Warner Bros. egyelőre nem reagált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik