Kultúra ismeretlen budapest

Bontani kezdték az egykori Dürer Kert megmaradt épületeit

A Városliget Barátai
A Városliget Barátai
Kérdés, hogy mekkora részük tűnik majd el.

Két évvel ezelőtt indult meg a Garancsi István vezette Markethez került, egykor a Szent Szív-zárdának, illetve a második világháború után az MDP, illetve MSZMP Politikai Főiskolájának otthont adó Ajtósi Dürer sori épületek bontása.

A Kádár János és Aczél György kedvenc uszodájának otthont adó épület, az egykori könyvtár, a rendezvényterem, illetve a Profeszorok Háza 2020 végére, a Dürer Kert tereinek egy része pedig 2021 tavaszára tűnt el a városképből, így csak az egykori zárda műemléki státuszt élvező épületei, valamint a Zichy Géza sarkán álló, a rend Felsőbb Leányiskolája számára épült kétemeletes tömbje maradt állva.

Sok iroda, sok lakás

A 33943 négyzetméteres óriástelken születő lakó- és irodaépületekkel kapcsolatban 2021 januárjában derült fény a részletekre – ezek szerint a beruházás várhatóan két ütemben valósul majd meg.

Az I. ütemben a leendő Dürer Park Irodaház kétszintes, 535 autót elnyelő mélygarázzsal összekapcsolt, akár 3106 főt is befogadni képes, hétemeletes tömbje kerül majd a Szent István Gimnázium mellé, szintén irodának szánt, kétezer főre méretezett, négyszáz autót befogadó társa pedig a terület északnyugati oldalán, a jelenlegi épület átalakításával, illetve bővítésével jön majd létre.

A második ütemben a befektető az északkeleti-keleti oldalon, a Zichy Géza utca felől megközelíthetően emel majd három, összesen 219 lakásos társasházat, alattuk az otthonok számánál jóval magasabb számú, 285 parkolóhellyel.

A 2009-es állapot, a kép bal szélén az Ajtósi Dürer sorral.
H. Szabó Sándor / MTI A 2009-es állapot, a kép előterében az Ajtósi Dürer sorral – ma ennek az együttesnek már csak a központi részét láthatjuk. 

Az optimista hangok szerint a bontások ezzel véget értek, az azóta eltelt hónapok azonban megcáfolták mindezt. A napvilágra került látványtervek arca, a nemzetgazdasági szempontból való kiemelés híre, illetve a kormányhivatal által kiadott dokumentumok egyike – ami szerint a projektnek nem lesz jelentős környezeti hatása, így nincs szükség hatásvizsgálatra – már eleve nem volt túlzottan megnyugtató, a helyzetet azonban csak komplikáltabbá tette, hogy áprilisban megindult a korábban fővárosi védettséget élvező saroképület bontása.

Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter Az elmúlt másfél évben korábban védettséget élvező épületek tűntek el – piros keretben a most már nem látható részek, vonalkázva pedig az épp bontani kezdett épületrész látszik

A területen az elmúlt hónapokban nem történt nagy változás, január elején azonban megindult a zárda utolsóként érintetlenül maradt épülettömbjének bontása – derül ki a Telexről, ami egy olvasói fotóval bizonyította mindezt.

Kérdés, hogy a még álló struktúrák mekkora része esik majd a bontáshoz használt munkagépek áldozatává. A Városliget barátai ma délelőtt készített fotóin a helyzet még jobban látszik – egyértelmű, hogy a bontás eddig nem érte el az egykori kápolna terét, az azonban még mindig nem kivehető, hogy a ház mekkora része fog majd eltűnni.

Galéria
A Városliget Barátai
A január 5-i állapot.

Kérdéseinkkel az építtető Market Property-t is megkerestük, válaszaikkal pedig a cikket természetesen frissítjük majd.

 

Frissítés, 01.05., 17:20: Cikkünk első verziójában azt állítottuk, hogy a látványterveket az Avant-Garde Stúdió munkatársai készítették, ez azonban nem felelt meg a valóságnak – Prof. Kertész András Tibor DLA és kollégái mindössze az első ütem terveiért feleltek, amik egy olasz cég a területre készített koncepcióterveinek finomításával születtek, a második ütemért, illetve az egykori zárdaépületek bármiféle átalakításának terveiért nem ők felelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik