Kultúra ismeretlen budapest

Védett épületet bontanak le a Városliget mellett

Az egykori Sacre Coeur-zárdához tartozó iskolaépület 1897-től egészen mostanáig állt az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca sarkán.

A Garancsi István vezette Markethez került óriási területen – ami az elmúlt száznegyven évben előbb a francia gyökerű Szent Szív Társaság nővéreinek zárdáját, illetve iskoláit, a kommunista hatalomátvétel után pedig az MDP, majd az MSZMP Politikai Főiskolájának, illetve Kádár János és Aczél György kedvenc uszodájának, az elmúlt években pedig a kultikus Dürer Kertnek, illetve próbatermeknek – otthont adó épületek jó részét az elmúlt hónapokban lebontották:

2020 végére eltűnt az uszoda, az egykori könyvtár, a rendezvényterem, illetve a Professzorok Háza, amit nemrég a Dürer Kert követett.

Kapcsolódó
Apácazárda és Kádár kedvenc uszodája helyén épít óriásokat a kormány egyik kedvenc oligarchája
Deák Ferenc, szerzetesnők, lányiskolák, kommunista pártfőiskola, Kádár kedvenc uszodája, próbatermek, Dürer Kert – címszavakban így lehetne összefoglalni a Városligeti melletti, közel négyhektáros terület másfél évszázados történetét.

Az első látványtervek publikálásakor egyértelműnek tűnt, hogy az épületegyüttes nem védett elemei megsemmisülnek, a műemléki státuszú egykori zárda, az abból kinyúló XIX. század végi kiegészítések, illetve a Zichy Géza sarkán álló, a rend Felsőbb Leányiskolája számára épült 1897-es saroképület azonban állva marad.

Vincze Miklós / 24.hu Az Ajtósi Dürer sorra néző épületek képe 2020 novemberében – középen az azóta már lebontott Dürer Kert, a kép két szélén pedig a védettséget élvező, egykor a Sacre Coeur-hoz tartozó épületek

A látványtervek egyike azért hagyott némi kérdőjelet, hiszen a háttérben lévő zöldterület, illetve utca egyedül fejlesztési terület határán lévő Zichy utcára, illetve az amellett álló kollégium kertjére hasonlított, ami előtt egyébként a trolibusz is elhalad,

nem volt azonban kizárható az sem, hogy a fejlesztés során egy új átjárót nyitnak, aminek a leendő nyitánya látszik a képen.

Market Property

A valóság végül igazolta az aggályainkat: a szakvélemények szerint jelentős környezeti hatással nem járó munkálatok során ugyanis éppen eltűnik

az egyébként fővárosi védettséget élvező épület.

Budapest fővárosi helyi védettségű építészeti örökségének térképe A védett épületeket mutató térkép szerint az egykori zárda, illetve a hozzá csatlakozó egykori templom épülete mellett a sarokrész is védett.

A bontás mai állása olvasónk fotóján kitűnően látszik – eszerint a bontást végző cég a Dürer Kert egykori bejárata felől halad a sarokrész felé, néhány napon belül pedig a teljes épület jókora téglarakássá válik majd:

Olvasói fotó

A projekt további ütemeiről, illetve az új épületek pontos elhelyezkedéséről a Market Property továbbra sem tett közzé új látványterveket, így azok megjelenéséig a terület leendő képe bizonytalan marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik