Kultúra

Cseke Péter szerint mindenki szeret Eszenyi Enikővel dolgozni Kecskeméten

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Júniusban írtuk meg, hogy Eszenyi Enikő újra rendezhet az ősszel induló színházi évadban: a Vígszínházból tavaly hatalmas botrány után távozó igazgató a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban A cirkuszhercegnő című darabot rendezi. Most a Blikk megszólaltatta Cseke Pétert, a színház igazgatóját, aki a következőket mondta:

Csodálatos a próbafolyamat, szó sincs feszültségről. Enikő nagyon felkészült, harmonikusan telik a munka, mindenki szeret vele dolgozni. Nagy boldogság ez nekem.

Hogy Eszenyi tényleg változtatott-e a munkamódszerein, arról ennél többet nem tudni, de azok a színészek, akik annak idején kifogásolták a Vígszínház egykori igazgatójának stílusát és a velük való bánásmódját, úgy érezték, az, hogy Eszenyi újra lehetőséget kaphatott, azt mutatja, hogy gyakorlatilag semmi sem változott, és nincsenek következmények. Cseke Péter akkor azzal indokolta a döntését, hogy szerinte nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége Eszenyi művészi elnémítása, hanem „közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes”.

Kapcsolódó
Kiakadtak volt színészei, amiért újra színházban rendezhet Eszenyi Enikő
Eszenyi Enikő újra rendezhet majd az ősszel induló új színházi évadban Kecskeméten, az egykori vígszínházas színészek szerint következmények nélkül maradtak a Vígszínházban történtek.

Azóta kiderült az is, Eszenyi Enikő annak ellenére sem hajlandó távozni a Vígszínház alapítványaiból, hogy a színház vezetése erre felszólította. Megszólalt Szabó Kimmel Tamás is, aki elmondta, azután döntötte el, nem szerződik a Vígszínházhoz, hogy Eszenyi kifogásolta, férfiként már „elkelt”. A Kecskeméten dolgozó Járai Máté pedig interjúnkban azt mondta:

Eszenyivel még nem dolgoztam, majd én eldöntöm, tudok-e azonosulni azzal, amit ő színházi emberként képvisel. Nem vonom kétségbe a mások által megélteket, de azt utálom, mikor valaki saját tapasztalat nélkül ítélkezik. Ha üvölteni fog velem, ha övön alul bánt, levonom a következtetéseket, de akkor is végigcsinálom, elvégre saját akaratomból vállaltam a szerepet.

A cirkuszhercegnőről Cseke Péter azt mondta, várhatóan januárban mutatják majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik