Kultúra

Nem lett dúsgazdag a Squid Game készítője

Netflix / AFP
Netflix / AFP

Hosszú interjút közölt a Guardian Hvang Donghjokkal, az év sikersorozata, a Squid Game alkotójával, melyből kiderült, a koreai sorozatíró nem kapott semmilyen bónuszt a Netflixtől, hiába csinálta meg a streamingszolgáltató történetének legnagyobb sikerét:

Annyira nem vagyok gazdag. De van elég pénzem. Elég ahhoz, hogy étel kerüljön az asztalra. De arról nincs szó, hogy a Netflix bónuszt fizetne nekem, ők az eredeti szerződés szerint fizettek

– mondta Hvang Donghjok. A lap megjegyzi, ez némiképp igazságtalannak tűnhet annak fényében, hogy a Squid Game közel 900 millió dolláros bevételt hozhat a Netflixnek.

A sorozat egyébként pont a kapitalizmus szatirikus ábrázolása miatt méltatják világszerte, maga Hvang pedig elmondta, a saját családja anyagi helyzete ihlette a sorozatot, 2009-ben, a válság különösen keményen sújtotta a koreai gazdaságot, neki pedig egy évig nem volt munkája, és anyjával illetve nagyanyjával együtt kölcsönökből éltek. Hvang akkor olyan túlélős mangasorozatokkal szórakoztatta magát, mint a Battle Royale vagy a Liar Game, és azon gondolkodott, vajon ha a valóságban is létezne egy ilyen túlélőjáték, akkor vajon csatlakozna-e hozzá, hogy pénzt keressen a családjának? „Rájöttem, hogy mivel filmkészítő vagyok, az ilyen típusú történetekhez hozzá tudnám adni a magamét, ezért nekiláttam a forgatókönyvnek” – mondta az interjúban.

Hvangot arról is megkérdezte a Guardian, nem ellentmondásos-e, hogy az antikapitalista üzenetét pont egy olyan globális szupervállalat terjeszti, mint a Netflix?

Nos, a Netflix egy globális vállalat, de nem hiszem, hogy súlyosbítja az egyenlőtlenségeket. Nem hiszem, hogy ez ellentmondás lenne. Amikor a projekten dolgoztam, az volt a célom, hogy legalább egy napig az első helyen álljak a Netflix amerikai listáján. De végül sokkal sikeresebb lett, a Netflix legnézettebb műsora lett. Ez nagyon meglepő. Ez azt mutatja, hogy a globális közönség rezonál arra az üzenetre, amit tükrözni akartam

– mondta Hvang, aki azt is elmondta, belenézett a Squid Game előtti legsikeresebb Netflix-sorozatba, a Bridgertonba, de az nem tetszett neki:

Nehéznek találom, hogy bármilyen sorozatot teljes egészében megnézzek. Csak kettő van, amit végignéztem: a Breaking Bad és a Mind Hunter. Az emberek azt mondták, hogy a Bridgerton nagyon jó, ezért megpróbáltam megnézni az első részt, de a közepén feladtam. Nem igazán vagyok oda a tévés romantikus történetekért, mert már hat-hét éve nem volt kapcsolatom. Nagyon nehezen tudok azonosulni velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik