Kultúra

Dózsa Lászlóval emlékezik az ’56-os forradalomra az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) október 22-én Bodrogi Gyulával és Dózsa Lászlóval tart ünnepi beszélgetést az 1956-os forradalommal kapcsolatos emlékeikről – írja a Telex.

Dózsa szerepeltetése azért különösen érdekes, mert korábban pont az ’56-os forradalomban vállalt állítólagos szerepével kapcsolatban tört ki botrány. 2016-ban egy 1956-os óriásplakáton a Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írta egy fotó alá, amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán. A színművész azt is többször elmesélte, hogy állítása szerint a forradalom idején kivégezték, de nem halt meg, egy tömegsírba került, ahol azonban később észrevették, hogy még életben van.

Az óriásplakát megjelenése után jelentkeztek egy 2000-ben elhunyt férfi rokonai, hogy a képen az ő hozzátartozójuk, Pruck Pál szerepel, Schmidt azonban ezt történészek egyértelmű állásfoglalása ellenére sem fogadta el, politikai támadásról beszélt, és végül 2018-ban a bíróságnak kellett kimondania, hogy nem Dózsa, hanem Pruck látható a képen. Dózsa a képet 2007-ben az életrajzi könyvében is szerepeltette, a tévedéséről pedig tavaly azt mondta, hogy szerinte azzal őt és a forradalmat akarják lejáratni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik