Közélet

Hivatalos: nem Dózsa László (1942-) van az 1956-os plakátokon

Schmidt Mária korábban azt ígérte: bocsánatot kér, ha kiderül, hogy Pruck Pál szerepel a képen.

Teljesen egyértelmű, hogy nem Dózsa László színész gyermekkori fotója látható az 1956-os emlékévre készített plakátok egyikén – állapította meg az 1956-os Intézet jelentésében, amit a 444 foglalt össze.

Dózsa 1956-os szerepvállalásáról ezer sebből vérző történetet adott elő, azt állította, hogy 14 évesen, miközben Csepelt repülőgépek bombázták (segítünk: 1956-ban nem bombázták repülőgépek az országot), őt elfogták, falhoz állították, légvédelmi ágyúval széttrancsírozták, átlőtték a nyakát, tojásgránátot dobtak rá, de túlélte. A kórházból viszont a története szerint elvitte az ÁVH, és úgy fejbe rugdosták, hogy csontszilánkok mentek az agyába. Tömegsírba tették, forró mésszel leöntötték, de egy sírásó meglátta, hogy mozog az ujja, majd „Kárpáti professzor” tízórás műtéttel megmentette. És ezután is megmaradt a sapkája, ami azon a fotón is szerepel, ami rákerült a plakátokra, és a színész szerint saját magát ábrázolja.

Csakhogy azon a fotón valójában Pruck Pál van, ezt ő maga is állította régebben, valamint családja is. Az 1956-os emlékévért felelős kormánybiztos, Schmidt Mária amellett érvelt, hogy Dózsa van a plakátokon, amire a színész nevét is rányomtatták, a kormányoldal pedig hazug bűnözőnek nevezte Pruckot. Schmidt végül azt nyilatkozta: indítványozta, hogy az 1956-os Intézetet miniszteri szinten utasítsák az emblematikus fényképek beazonosítására.

A munkát az intézet elvégezte, bár a rádióinterjún felül erre más kérés nem érkezett hozzájuk. Pruck Pál fotójával kapcsolatban azt írják: a rajta szereplő fiú személyét a fotóriporter eredeti aláírása, Pruck tanúságtétele és Dózsa László, valamint Pruck Pál más gyermekkori fotóinak összehasonlítása is teljesen egyértelművé teszi.

Schmidt Mária korábban azt mondta: ha kiderül, hogy Pruck van a fotón, bocsánatot kérnek leszármazottaitól és kicserélik a nevet. A plakátok már nincsenek az utcákon, így kicserélni sincs nagyon mit, Dózsa azonban még nem egészen két hete is Schmidt Mária mellett pózolt egy 1956-os képregény bemutatóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik