Kultúra

„Sok mindent láttam már. Például fiatal embereket meghalni” – írta a Spirit Színház vezetője a pénzét kérő színészének

Kallos Bea / MTI
Kallos Bea / MTI

A Hvg.hu-nak nyilatkoztak a Spirit Színház munkatársai a társulat vezetője, Perjés János vezetési módszereiről és stílusáról. Mint ismeretes, többen verbális abúzussal és fizikai erőszakkal is vádolták a Spirit Színház igazgatóját, és az ügyben folytatott vizsgálat nyomán a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) kizárta tagjai közül a Spirit Színház Nonprofit Kft.-t.

Most többen névvel is nyilatkoztak a társulat tagjai közül, így Varga Ádám, Ozsgyáni Mihály, Karalyos Gábor színészek, továbbá egyéb munkatársak is beszéltek a Hvg.hu-nak.

Megvetlek Ádám tiszta szívemből, és sajnálom, hogy valaha lehetőséget adtam neked. Azért vetlek meg, amit feltételezel ebben a rohadt időszakban és kívánom neked, hogy mindezt tapasztald meg a saját bőrödön. Amikor milliárdos színházak nem egy hónappal csúsznak. Lehet, hogy holnap megérkezik a pénz, de a te munkádra soha többet nincs szükségem. (…) Én sok mindent láttam már. Például fiatal embereket meghalni

– írta Varga Ádámnak Perjés a társulat nyílt levelezőlistáján, miután előbbi bejelentette, hogy nem hajlandó tovább ingyen játszani, mivel több mint egy hónapja lejárt számlájára még mindig nem érkezett meg a pénz. Ez a levél kezdett később terjedni a szakmában, mielőtt ügy lett Perjés viselt dolgaiból.

A cikkben megszólalók beszélnek arról, hogy az intézmény rendszeresen késett a fizetésekkel, és volt, aki egy ideig a színházban is lakott, mivel nem tudta kifizetni a lakbérét. Amikor azonban ezt valaki szóvát tette, Perjés gyakran dührohamot kapott, bár utóbbihoz a megszólalók szerint bármilyen apróság elég volt. Az igazgató nem egyszer vasszékeket hajigált dühében, elfogadhatatlan hangnemben beszélt emberekkel, és volt, akinek azt kiabálta, dögöljön meg mindkét gyereke.

„Perjés megharagudott, amiért a díszítők jobb helyre tették az épp vendégként játszó Hegyi Barbara fotóját az övénél az előcsarnokban, és – a színésznő távollétében – letépte az ő képét ábrázoló molinót, ugrált rajta, majd a szórólapokat is széttépte és leköpdöste” – meséltek egy konkrét esetet a megszólalók.

Perjést azzal is vádolják, hogy szexuálisan közeledett a társulat egyes férfi tagjaihoz, míg Ozsgyáni Mihály szerint az egyik előadás felvétele, amelyben sokáig meztelenül játszik a színpadon, kikerült a netre, miután összeveszett Perjéssel és eljött a színháztól, a fotói azóta is megtalálhatók egy meleg szexoldalon. Mások öncélúnak érzett csókjelenet miatt panaszkodtak.

A lap megkereste Perjést is, aki azonban nem nyilatkozott, ellenben ügyvédi felszólítással próbálta megakadályozni a cikk megjelenését.

Frissítünk!

Gyurkovics Tamás visszavonta a Mengele bőröndje című regénye színházi adaptációjának játszási jogát a Spirit színháztól és annak de facto vezetőjétől, Perjés Jánostól. Az író a Perjésnek és lapunknak is elküldött levelében azt írta: részint az áldozatokkal való szolidaritását, részint a hatalmi visszaélésekkel szembeni tiltakozását kívánja kifejezni így, miután megdöbbenéssel olvasta, hogy Perjés János elfogadhatatlan, munkatársait „minimum az emberi méltóságukban megsértő módon” visszaélt hatalmával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik