Kultúra

A Warner nem hergeli tovább a mozisokat az online premierekkel

Jason Kempin/Getty Images/AFP (Photo by Jason Kempin / Getty Images / AFP
Jason Kempin/Getty Images/AFP (Photo by Jason Kempin / Getty Images / AFP
Jövőre visszatér a bejáratott menetrend, és a blockbustereket nem teszik fel egyből az internetre.

Megegyezésre jutott a Warner Bros. Amerika és egyben a világ legnagyobb mozihálózatával, az AMC-vel: a megállapodás szerint 2022-ben visszavezetik a 45 napos mozis exluzivitást a stúdió filmjeire, ami azt jelenti, hogy a mozis bemutató után másfél hónapig várniuk kell az online premierrel. Az elmúlt fél évben komoly feszültségeket okozott, hogy a Warner Bros. decemberben bejelentette: a 2021-es filmjeiket egyszerre mutatják be a mozikban és gyengécskén startoló streamingszolgáltatásukon, az HBO Maxon. A hírre számos sztárrendező adott hangot nemtetszésének, köztük Christopher Nolan és a várva várt Dűnével érintett Denis Villeneuve, aki elég kemény szavakkal minősítette a stúdió vezetését.

Kapcsolódó
Saját sírját áshatja a stúdió, amelyik feldühíti a sztárjait
A Warner történelmi döntése felgyorsíthatja a filmipar átrendeződését, de komoly bajai lehetnek még abból, hogy Christopher Nolanéket magára haragította.

Ám nem csak az alkotók akadtak ki a döntésen, hanem a mozisok is, akik szerint a döntés veszélybe sodorja a filmforgalmazás bejáratott üzleti modelljét, amivel végső soron mindenki rosszul jár, maguk a nézők is. A Warner nyomán ráadásul más stúdiók is elkezdték követni az új gyakorlatot, például a Disney, amely több filmjét is elérhetővé tette a Disney Pluson. A mozisok szerint a Fekete Özvegy bevétele épp az elhibázott forgalmazási döntés miatt omlott össze az első hétvége után.

Kapcsolódó
A mozisok szerint a Disney magának köszönheti a Fekete Özvegy összeomlását
Szerintük el kéne végre felejteni a mozissal egyidejű online premiert.

A világjárvány előtt még 90 napig tartott a mozis exkluzivitás, de az AMC most már a 45 nappal is boldognak tűnik, hangsúlyozva, hogy mennyire örülnek a Warner döntésének, és hogy aktívan tárgyalnak az összes nagy stúdióval a témában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik