Kultúra

Az Alföldi-előadás cenzora lett az Operettszínház művészeti vezetője

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

A Budapesti Operettszínház hétfőn bemutatta műsortervét a jövő évadra, valamint a színház vezetőségének új tagjait is, Gulyás Richárd ügyvezető igazgatót és Vincze Balázs művészeti vezetőt. A hvg.hu vette észre, hogy a művészeti vezető a pécsi Zsolnay Örökségkezelő nonprofit kft. korábbi ügyvezető igazgatója, aki 2018-ban azzal került be az országos hírekbe, hogy bevallottan politikai okból letiltotta az Alföldi Róbert főszereplésével játszott Igenis, miniszterelnök úr! már lekötött pécsi vendégjátékát. Az ügyről akkor Vincze a lapunknak azt mondta, nem érzi, hogy különösebben magyarázkodnia kellene, amiért az intézményt „nem engedi át egy politikai aktivistának”. Itt Alföldi Róbertre célzott.

Kapcsolódó
„Milyen cenzúra?”– interjú a direktorral, aki kitiltotta Pécsről Alföldit
Vincze Balázs politikai aktivistának tartja a rendezőt.

Vinczét aztán a pécsi közgyűlés 2019-ben azonnali hatállyal visszahívta a Zsolnay éléről, miután a városi cégnél elrendelt átvilágítás kötelességszegő magatartást tárt fel egy általa megkötött, nagy összegű szerződéssel kapcsolatban. A polgármester akkor azt írta, Vincze Balázs a városi közgyűlés engedélye nélkül kötött bruttó 209,6 millió forintos szerződést egy pécsi rádiót működtető céggel.

A másik új vezető, Gulyás Richárd azután érkezik az Operettszínházba, hogy Kriza Zsigmond, az intézmény korábbi ügyvezető igazgatója zaklatás gyanúja miatt távozott a színházból.

Az MTI híre szerint egyébként az Operettszínház a következő évadban öt bemutatót tervez, köztük a Hegedűs a háztetőn című darabot, amit Bozsik Yvette állít színpadra a többmilliárdos állami támogatásból gazdálkodó Előretolt Helyőrség íróakadémia vezetője, Orbán János Dénes fordításában. A rendező kiemelte: olyan előadást tervez, amely a mai világra is reflektál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik