Élő Kultúra

A nomádok földje nyert a fő kategóriákban – Oscar 2021 percről percre

Chris Pizzello / POOL / AFP
Chris Pizzello / POOL / AFP
Los Angelesben megkezdődött a 93. Oscar-gála, amit itt élőben követhet velünk. A bezárt mozik, leállított forgatások és elhalasztott filmbemutatók éve után természetesen Hollywood legnagyobb éves ceremóniáját is alaposan átszabta a járvány. A díjak sorsa mellett így az is nagy kérdés, sikerül-e új életet lehelni az évek óta egyre kevesebb nézőt vonzó látványosságba.

Idén is a Pixaré a legjobb animációs film

A Pixar nagyon régóta dominálja a legjobb egész estés animációs film kategóriáját. Idén két filmmel is képviseltette magát: az egyik az Előre, a másik a soul zenészről szóló, filozofikus Lelki ismeretek. A köszönőbeszédben arra buzdított minket a rendező, hogy kövessük a jazz zenészek példáját, és mindig hozzunk ki a pillanatból valami jót.

Két rövidfilmes Oscart is kiosztottak

A legjobb élőszereplős rövidfilm a feketékkel szemben rendőri brutalitást ábrázoló Two Distant Strangers lett, míg az animációs rövidfilmek között az If Anything Happens I Love You diadalmaskodott.

Chloé Zhao lett a legjobb rendező

A tavalyi Oscar-gálát letaroló Élősködők rendezője, Bong Joon-Ho konferálta fel a legjobb rendezésért járó díjat. Először kicsit elmélkedett arról, mit jelent rendezőnek lenni, majd bejelentette: Chloé Zhao, A nomádok földje direktora kapja a díjat. Ezzel Kathryn Bigelow után ő lett a második nő, aki elnyerte a szobrocskát a kategóriában (Bigelow 2009-ben, A bombák földjén című iraki háborús filmért kapta a díjat).

Chris Pizzello-Pool/Getty Images/AFP (Photo by POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Nincsenek filmbejátszások

Teljesen érthetetlen, de semmi bejátszás nincs az éppen jelölt filmekből, ahogy régen megszokhattuk, csak Laura Dern méltatja a jelölteket pár szóval. Pedig ugye a járvány miatt még annyira sem ismerheti a közönség az összes jelölt filmet, mint eddig.

Daniel Kaluuya lett a legjobb a férfi mellékszereplő

Őt tartották a kategória esélyesének. Kaluuya a Judas and the Black Messiah című filmért kapta meg a díjat, amelyben Fred Hamptont, a militáns Fekete Párduc Párt egyik vezetőjét játssza, akit az FBI megpróbált el tenni láb alól. A színész kollégái és családja mellett Hamptonnak is megköszönte a díjat. Majd a társadalmi-politikai üzenetek után arról beszélt, hogy még sok munka áll előttünk a világ megváltoztatásában, de a ma este az ünneplésé.

A dán alkoholistáknak is kijár az Oscar

Ahogy várható volt, Thomas Vintenberg filmje, a Mads Mikkelsen főszereplésével készült Még egy kört mindenkinek lett a legjobb nemzetközi film. “Olyan filmet akartunk készíteni, ami az életet ünnepli” – mondta Vintenberg, aki arról is megemlékezett, hogy a forgatás közben halt meg a lánya egy autóbalesetben. “Neki, érte készítettük el ezt a filmet”.

Nincs túl nagy hangulat

Abban egyelőre egyetértenek a kommentárok, hogy ez nem túl nagy élmény így, ezért minél gyorsabban kiosztják a díjakat, annál jobb mindenkinek.

A The Fatheré a legjobb adaptált forgatókönyv díja

Christopher Hampton és Florian Zeller kapta meg a legjobb adaptált forgatókönyvet a The Father című filmért, amelyben Anthony Hopkins egy demens öregurat játszik, aki eltűnő emlékeivel viaskodik. Florian Zeller elmondta köszönőbeszédében, hogy direkt kedvenc színészére, Hopkinsra írta a szerepet.

Sikerül-e a tarolás a Netflixnek?

A jelöléseket idén dominálta a Netflix, idén már összesen 35 jelölést kapott, amennyit utoljára Harvey Weinstein Miramaxa szedett össze csaknem húsz évvel ezelőtt. Az persze kérdés, hogy a streamingóriás mennyit tud majd díjra váltani. A presztízsre éhes Netflix évek óta egyre dominánsabb az Oscaron, de a legjobb filmes kategóriában még nem sikerült győznie. Idén viszont két filmje is esélyes a fődíjra (Mank, A chicagói 7-ek tárgyalása).

Házigazda nélkül

Idén sincs házigazdája az Oscar-gálának, de ez kivételesen nem a koronavírus hozadéka. Immár harmadik éve rendezik így, „gazdátlanul” a díjátadót, egészen pontosan azóta, hogy Kevin Harttól a gála előtt meg kellett válnia az Akadémiának, a humorista pár botrányt kavaró Twitter-bejegyzése miatt. Ennek ellenére idén hatalmasat változik a formátum, és nagy kérdés, mennyien lesznek kíváncsiak rá. A megszokottal ellentétben például két helyszínen rendezik meg az eseményt: a hagyományos hollywoodi Dolby Színház mellett a tágasabb Union Station vasútállomást is használják, sőt, az ígéretek szerint a világ számos pontjáról bejelentkeznek majd (azért Zoom-os köszönőbeszédekre ne számítsunk, azokat betiltották). Az idei show megálmodója Steven Soderbergh, aki inkább egy önálló mozgóképes eseményt igyekszik létrehozni, mintsem egy tévében közvetített hagyományos ceremóniát. Ha a kísérlet jól sikerül, akár még jót is tehet az évek óta hanyatló nézettségnek.

Kapcsolódó
Lehet, hogy épp a járvány lehel lelket a földön fekvő, megrugdosott Oscar-gálába
Eleve évek óta küzd hiába a csökkenő nézettség és a sorozatos botrányok ellen az Oscar, az idén mindezt a világjárvány tetézi, de a nyomás még jót is tehet a gálának. Mi várható a 93. Oscar-díjátadón?
Olvasói sztorik