Élő Kultúra

A nomádok földje nyert a fő kategóriákban – Oscar 2021 percről percre

Chris Pizzello / POOL / AFP
Chris Pizzello / POOL / AFP
Los Angelesben megkezdődött a 93. Oscar-gála, amit itt élőben követhet velünk. A bezárt mozik, leállított forgatások és elhalasztott filmbemutatók éve után természetesen Hollywood legnagyobb éves ceremóniáját is alaposan átszabta a járvány. A díjak sorsa mellett így az is nagy kérdés, sikerül-e új életet lehelni az évek óta egyre kevesebb nézőt vonzó látványosságba.

Nézzük még egyszer az este legfontosabb díjazottjait

Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
Legjobb női mellékszereplő: Yuh-jung Youn (Minari)
Legjobb nemzetközi játékfilm: Még egy kört mindenkinek
Legjobb férfi főszereplő: Anthony Hopkins (The Father)
Legjobb női főszereplő: Frances McDormand (A nomádok földje)
Legjobb rendező: Chloé Zhao (A nomádok földje)
Legjobb film: A nomádok földje

Mindenkinek köszönjük, aki velünk tartott!

És vége is

Alig, hogy Anthony Hopkins megkapta az Oscarját, minden egyéb nélkül gyorsan be is fejezték ezt a rendhagyó gálát, pláne, hogy maga Hopkins nincs is a helyszínen.

Anthony Hopkins A legjobb férfi főszereplő

A legtöbben arra számítottak, hogy a tavaly elhunyt Chadwick Boseman megkapja a posztumusz Oscart utolsó szerepéért, de végül Anthony Hopkins lett a győztes a demens apafiguráért, a The Fatherben. Hopkins utoljára A bárányok hallgatnakért kapott Oscart.

Tarol A nomádok földje: Frances McDormand a legjobb női főszereplő

Frances McDormand alig hagyta el a színpadot, mehetett is vissza. Ő lett a legjobb női főszereplő a kisbuszban lakó nomád Fern megformálásáért. Kathrine Hepburn óta ő az első színésznő, akinek harmadszor is sikerült elnyernie ezt a díjat.

 

Frances McDormand farkasüvöltéssel buzdít a filmnézésre

Frances McDormand A nomádok földjének nemcsak főszereplője, hanem producere is, így ő is beszédet mondott a legjobb filmnek járó Oscar átvételekor. Arra buzdított mindenkit, hogy a járvány után térjenek vissza a filmekhez, majd farkasüvöltéssel nyomatékosította mondanivalóját.

Kvízjátékkal próbálták feldobni a hangulatot, Glenn Close pedig twerkelt egyet

A gála tempósan, de meglehetősen unalmasan telik. Ám most tettek egy kísérletet a hangulat oldására: egy zenei Oscar-kvízt tartottak a jelen lévő sztárokkal, ami elég kínos volt, de a slusszpoénja az lett, hogy Glenn Close felpattant a székéből és riszált egyet a végén. Az Oscar-jelölését sajnos ma este sem tudta díjra váltani a színésznő, aki immár nyolcadszor maradt hoppon.

A legjobb filmzene és a legjobb betétdal díja is gazdára talált

A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek nyerte, melyet Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste együtt vett átt. Utóbbi mondott beszédet, amelyben a zene erejét méltatta, majd köszönetet mondott a jelölteknek, az Akadémiának, a családjának és Istennek, amiért megajándékozta 12 hanggal a zenészeket. A legjobb betétdalt pedig a sokszoros Grammy-díjas H.E.R. és Dernst Emile II szállította, a Judas and the Black Messiah Fight for You című száma lett a befutó.

Ez miről beszél?!

Az idei gála egyik legtöbbet emlegetett mozzanata egyértelműen az a döbbenet lesz, mellyel Daniel Kaluuya édesanyja és nővére reagálnak arra, amikor a legjobb férfi mellékszereplő díjáért köszönetet mondó fia azt mondta, milyen csodálatos, hogy a szülei szexeltek és ő most itt van! „Ez miről beszél?” – kérdezte csak úgy magától az előbbi.

 

Tyler Perry kapta a humanitárius díjat

A filmes Tyler Perry, valamint az amerikai Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) kapta idén az akadémia Jean Hersholt Humanitárius Díját. Perry szívhez szóló beszédet mondott arról, hogy miért kell segíteni a rászorulóknak és miért nincs létjogosultsága a gyűlöletnek.

Brad Pitt a gálán

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A színész a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat adta át – épp a Minari című film szereplőjének, melynek Pitt is az egyik executive producere.

A metál hangja kapta a legjobb vágás díját

Harrison Ford adta át a díjat a dán Mikkel E.G. Nielsennek, A metál hangja vágójának, aki a családja és kollégája mellett a siketeknek is megköszönte a díjat. A film egy metáldobosról szól, akinek az életét széthullás fenyegeti, mikor elkezdi elveszíteni hallását.

Az eddig mellőzött Mank gyorsan behúzott két díjat is

Eddig úgy festett, hogy a legtöbb jelölést begyűjtött Mank nagyot fog hasalni a gálán, de most gyorsan begyűjtött két díjat. David Fincher fekete-fehér filmje a legjobb díszletnek (Donald Graham Burt és Jan Pascale) és a legjobb operatőrnek (Erik Messerschmidt) járó szobrocskát hozta el. Meglátjuk, lesz-e esélye A nomádok földjével szemben a fődíjért folytatott versenyben.

Chloé Zhao köszönőbeszéde

A legjobb rendezőnek járó Oscart megnyerő Chloé Zhao az alábbiakkal köszönte meg a díjat:

Mindig megtaláltam a jót az emberekben, akikkel találkoztam, bárhová is mentem a világon.

Tehát ez mindenkinek szól, akinek van hite és bátorsága megtartani a jót önmagában és egymásban, bármennyire is nehéz ezt megtenni.

Ez nektek szól – ti inspiráltok, hogy folytassam.

A koreai Yuh-Jung Youn nem hiszi el, hogy legyőzte Glenn Close-t

A legjobb női mellékszereplő kategória jelöltjeit Brad Pitt mutatta be, aki először nosztalgiázott gyerekkori autósmozis élményeiről (ott látta a Godzillát is), majd rátért a győztes kihirdetésére: a koreai-amerikaiak életéről szóló Minari nagymamája, Yuh-Jung Youn nyerte a díjat. Nem hiszek a versenyben. “Hogy nyerhetnék Glenn Close-zal szemben?” – mondta az idős színésznő, aki csak a szerencsének vagy az amerikaiak vendégszeretetének tudja be a díjat.

Chris Pizzello / POOL / AFP

A barátságos polipról szóló dokumentumfilm nyert

A kategória esélyesének a román korrupciós botrányról szóló Kollektíva számított, de hoppon maradt. Végül a dél-afrikai Tanítóm, a polip nyert, amely egy filmkészítő különleges barátságáról szól a nyolckarú tengeri lénnyel. Ez egy újabb Oscar a Netflixnek, ugyanis ők forgalmazták a filmet.

Olvasói sztorik